Nordvest-Nytt AS

Fire av ti kommunar skifta farge i valet

Meir enn fire av ti kommunar har fått eit nytt parti som sitt største etter årets lokalval. Men Arbeidarpartiet er framleis størst i flest kommunar.

150 kommunar, drygt 42 prosent, skifta farge i kommunevalet og fekk eit nytt parti på toppen, viser ei oversikt.

Senterpartiet toppar ikkje uventa lista. Partiet kapra 79 av kommunane som skifta farge. 60 av desse var tidlegare Arbeidarparti-kommunar, særleg i nord, blant dei Bardu, Båtsfjord og Målselv. I alt vart partiet størst i 129 kommunar, opp frå 83 i 2015.

Samtidig vil det frå 2020 vere 72 færre kommunar i Noreg, frå 428 i 2015 til 356 frå nyttår, som følgje av kommunesamanslåingar. Årets val følgde dei nye kommunegrensene

Flest til Ap

Arbeidarpartiet vart på si side størst i 144 kommunar i årets val, mot 242 i 2015.

Av kommunar som har skifta farge, har 26 fått eit nytt partikart med Ap på topp. 11 av desse er tidlegare Sp-kommunar, medan Ap vart størst i fleire av dei nyoppretta kommunane i nord, som Tana, Sør-Varanger og Porsanger.

Høgre må på si side tole å miste om lag kvar fjerde kommune der partiet er størst, frå 60 i 2015 til 44 i år. Av desse er 15 nye, mellom dei Bergen og Oslo og dei mindre byane Tvedestrand og Grimstad.

SV størst i to

Frp vart størst i sju kommunar, mot tre i 2015. Av desse er fem nye, blant dei Ullensaker, Lindesnes og den nye kommunen Bjørnafjorden.

KrF vart størst i åtte kommunar, ned med éin frå 2015, og fekk fem kommunar til å skifte farge: Skjervøy i nord, Fitjar i vest og Sokndal, Vegårshei og Kvinesdal i sørvest.

SV kapra i år førsteplassen i to kommunar, Nordkapp og Rauma, begge blant dei som har skifta farge.

Også Venstre vart størst i to kommunar, Vanylven og den nyoppretta nabokommunen Stad på Vestlandet. Talet er uendra frå 2015.

Bompengepartiet FNB vart størst i éin kommune, nyoppretta Alver utanfor Bergen.

(©NPK)

Senterpartiet «stal» 60 kommunar frå Arbeidarpartiet i kommunevalet. Ap forsynte seg på si side med 11 Sp-kommunar og er framleis størst i flest kommunar, viser ei oversikt. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...