Nordvest-Nytt AS

Åtte nye meldingar om sjuke hundar

Sidan fredag har Mattilsynet fått åtte nye meldingar om hundar med symptom på den ukjente hundesjukdommen.

Tilfella er frå Oslo, Akershus, Telemark, og Nordland, opplyser Mattilsynet måndag.

- Dette er tilfelle som er melde direkte til Mattilsynet og ikkje som tilbakemelding via spørjeundersøkinga som er sendt ut til veterinærar. Per fredag 13. september viser kartlegginga blant veterinærar 102 tilfelle med blodig diaré av varierande alvorsgrad, sidan 1. august, heiter det.

Mattilsynet ventar fleire svar på denne undersøkinga i dagane framover.

Følgjer fleire spor

Tilsynet følgjer fleire spor i samarbeid med Veterinærinstituttet i håp om å finne årsaka til dei mange tilfella av sjuke og døde hundar den siste tida. Hundeeigarar blir framleis tilrådd å avgrense nærkontakten mellom hundar og å halde hundar i band slik at ein har kontroll på dei.

Den dødelege hundesjukdommen byrja å spreie seg i slutten av august. Det er påvist sjukdomstilfelle over heile landet. Så langt har eit tjuetal av dei sjuke hundane mista livet etter å ha vorte ramma av blodig diaré.

Veterinærinstituttet hadde per fredag obdusert 14 av dei døde hundane. Alle av desse viser same teikn på blodig tarmbetennelse. Veterinærinstituttet har òg påvist bakterien Providencia alcalifaciens hos ni av dei døde hundane og dessutan hos éin hund som framleis lever.

Ukjend smittekjelde

Ekspertane kan likevel ikkje fastslå at det er Providencia alcalifaciens som er årsak til sjukdommen. Dei har heller ikkje funne fram til kva smittekjelda er.

Så langt er det ikkje avdekt fellestrekk mellom tilfelle av sjuke hundar med omsyn til alder, rase, fôring, kontakt med andre hundar, turområde og liknande.

Truleg er sjukdommen mindre smittsam enn først frykta. I dei fleste tilfelle der det har vore fleire hundar i same dyrehald, har berre éin hund vorte sjuk.

(©NPK)

Veterinærinstituttet analyserer prøver av hundar som er døde. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Hundeeigarane er anbefalt og framleis avgrense nærkontakten mellom hundar og å halde hundar i band slik at ein har kontroll på dei. Illustrasjonsfoto: Jon Eeg / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...