Nordvestnytt AS

Nordvestnytt.no

Bunadsgeriljaen rodde fra Smøla til Kristiansund

I farta mens supporterne ropte: Nok er nok! Foto: Ernst Olav Blakstad

Mange frammøtte var møtt opp for å ønske Bunadsgeriljaen god rotur til Kristiansund. Roturen er en protest mot nedleggelsen av fødeavdelinga i Kristiansund og iniativtakere til aksjonen er flotte Smølajenter.

Nordvestnytt.no
Nordvestnytt AS

Publisert:

Sist oppdatert: 03.05.2019 kl 09:22

Foruten de mange bunadskledde kvinnene var også Smølas ordfører Roger Osen (Ap) og rådmann Birgit Iversen Eckhoff møtt opp for å ønske dem god tur.

Bunadskledde smøladamer. Foto: Ernst Olav Blakstad

Robåter var i hundrevis av år det eneste transportmidlet til krafskjerringer, jordmødre og fødedamer på Smøla. Først tidlig på 1900-tallet ble robåten erstattet med motorbåt. I 1872 blei Anne Lovise Johannesdotter Lervik tilsett som jordmor for heile Smøla, hun var kanskje den første som hadde formell jordmorutdanning. Før det hadde fødselshjelpere (krafskjerringer) bistått de fødende, mange av disse fikk «jordmorlønn». Nordsmøla fikk sin første distriktsjordmor, Urikke Wullum i 1898, i 1916 fikk Veiholmen egen jordmor, Gurine Nergård. Guri Grimsmo ble tilsett som jordmor i Brattvær i slutten av 1880-åra.

Tidligere sto det i avsnittet ovenfor at Smøla ikke har jordmor i dag, men Smøla kommune har en 50 prosents jordmorstilling i den kommunale helsetjenesten. Denne stillingen inngår ikke i følgetjenesten, som er helseforetaket sitt ansvar. Nordvest-Nytt har redigert bort feilen i avsnittet.

Mange var møtt fram for å ønske dem god tur. Foto: Ernst Olav Blakstad

På vei mot Kristiansund. Foto: Ernst Olav Blakstad

Oljepenger har virkelig vært en berikelse for landet.

Onsdagskveldens markering er slik et kraftig signal til helsemyndighetene om at svekkelse av fødetilbudet ikke aksepteres av smølaungdommen. Når statsministeren i nyttårstalen oppfordrer til ungdom om å føde flere barn er sentralisering av fødetilbudet definitivt ikke veien å gå.

Som de frammøtte ropte til de bunadskledte damene da de la i vei mot Kristiansund: «NOK ER NOK!»

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...