Nordvest-Nytt AS

California innfører nye reglar for Lyft og Uber

Den amerikanske delstaten California har vedtatt ei lov som krev at Uber, Lyft og andre selskap i app-økonomien gir sjåførane sine kontraktar som tilsette.

Lova vart vedtatt med 29 mot 11 stemmer i senatet i delstaten og blir vidare sendt til delstatsforsamlinga for behandling. Vedtak er der venta å bli ein formalitet, skriv New York Times.

Lova skal tre i kraft 1. januar. Frå då av må personar som utfører arbeid for app-baserte selskap, blant dei Uber-sjåførar, bli behandla som tilsette og ikkje lenger kontraktørar.

I California vil lova omfatte minst 1 million personar. Mange av dei manglar i dag minstelønn og arbeidsløyseforsikring. Med lova kan eksempelvis sjåførar, sykkelbod, hundepassarar og heimereparatørar få status som tilsette.

Ein samanslutning av arbeidarar prøver å få støtte til ei tilsvarande lov i delstaten New York. Delstatane Washington og Oregon har frå før liknande lover.

Transportselskap som Uber og Lyft, og andre app-baserte tenester, har åtvara om at forretningsmodellen kan bli øydelagt ved å anerkjenne sjåførar som tilsette. Selskapa hadde derfor prøvd å forhandle seg fram til unntak frå lova.

Uber og Lyft har åtvara om at dei må innføre arbeidstid for sjåførane sine. Det vil redusere evna sjåførane har til å jobbe når og kvar dei ønsker, meiner dei.

Ekspertar meiner det ikkje er noko i lova som gjer at arbeidarane må jobbe på skift. Uber og Lyft har fullt lov til framleis å la sjåførar bestemme sjølv når dei vil jobbe, påpeikar dei.

Uber har ikkje kommentert saka. Lyft kallar lova ein skuffelse.

(©NPK)

Senatet i California har vedtatt ei lov som gjer at selskap som Uber og Lyft må sjå på sine arbeidarar som tilsette. Det vil gi dei minstelønn og andre gode. Foto: AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...