Nordvest-Nytt AS

Canada vil satse militært i Arktis

Regjeringa i Canada har lagt fram ein strategisk tiårig plan for Arktis som inneber eit større militært nærvær.

- Det er veksande internasjonal interesse for Arktis, fastslår regjeringa til statsminister Justin Trudeau i eit strategidokument som vart offentleggjort tysdag.

Både statlege og ikkje-statlege aktørar bidreg til auka konkurranse i Arktis, heiter det i dokumentet. Desse aktørane ønsker å dra nytte av den strategiske plasseringa til regionen og dei store naturressursane i Arktis.

Eit viktig mål for regjeringa er å styrke Canadas militære nærvær i Arktis og nordområda. Landet vil halde fram å utøve suverenitet i Nordvestpassasjen - som USA og mange andre land reknar som internasjonalt farvatn.

Trudeau-regjeringa konstaterer at klimaendringane og ny teknologi har gjort Arktis meir tilgjengeleg. Skipstrafikken gjennom den canadiske delen av Arktis auka i 2017 med heile 22 prosent samanlikna med året før.

2017 var òg året då eit utanlandsk cruiseskip for første gong køyrde gjennom heile Nordvestpassasjen.

Klimaendringane går raskare i Arktis enn andre delar av verda, og sjøisen krympar gradvis som følgje av den globale oppvarminga.

Issmeltinga gjer det mellom anna lettare å hente ut olje i arktiske havområde - noko som i sin tur bidreg til større klimautslepp når olja blir forbrunnen. I Noreg har regjeringa valt å opne nye område i Barentshavet for oljeboring.

(©NPK)

Canadas statsminister Justin Trudeau under eit besøk i Beijing i 2017. Kina er eitt av fleire land som viser auka interesse for Arktis. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...