Nordvestnytt AS

Den mest sjeldne skjelpadda nær utrydding etter dødsfall i Kina

Den kinesiske blautskjelpadda er eit steg nærare utrydding etter at ei ho av arta døydde i ein dyrehage i Kina. Berre tre kjente individ er igjen.

Hoskjelpadda, som blir antatt å vere over 90 år gammal, sovna inn i Suzhou-dyrehagen laurdag, ifølgje lokalavisa Suzhou Daily.

Ho døydde dagen etter at tilsette ved dyrehagen gjorde eit siste liten-forsøk på kunstig befruktning med sæd frå hennar mannlege make, som blir antatt å vere over 100 år gammal.

Dyrehagen har fleire gonger over fleire år prøvd å få skjelpaddeparet til å pare seg og reprodusere på naturleg vis. Dei skal no gjennomføre ein obduksjon for å finne ut av kva som førte til at skjelpadda døde. Ifølgje Suzhou Daily var skjelpadda ved god helse før inngrepet på fredag, og sjølve inngrepet skal òg ha vore vellykka.

I tillegg til hannskjelpadda i Suzhou-dyrehagen, finst det ifølgje forskarane no berre to kjente individ att av arta kinesisk blautskjelpadde. Begge bur i villmarka i Vietnam og er av ukjent kjønn.

Arta stammar frå Kina og heiter på engelsk Yangtze giant softshell turtles etter Yangtze-elva i landet. Det er den største ferskvatnskjelpadda i verda. Dei blir opptil 100 centimeter lange og kan vege opptil 100 kilo.

(©NPK)

Forskarar prøver på kunstig befruktning av ein kinesisk blautskjelpadde i Suzhou-dyrehagen i Jiangsu-provinsen aust i Kina. Det einaste hokjønna individet av arten døde laurdag i same dyrehage. Foto: AP / NTB scanpix.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...