Nordvestnytt AS

Nordvestnytt.no

Smølværingar og aurgjeldingar på busstur for å sjå helse-styret i kvitauget:

«Det siste vi kan gjere, for alt anna er prøvd»

Grytidleg onsdag morgon fer bussen med folk frå Aure og Smøla til styremøtet i helseforetaket i Ålesund der skjebna til rehabiliteringssenteret og fødetilbodet skal avgjerast.

Nordvestnytt.no
Nordvestnytt AS

Publisert:

Sist oppdatert: 26.03.2019 kl 22:07

Mari Thevik frå Aure og Ingeborg Hestvik Dahl frå Veiholmen står bak aksjonen i samband med styremøtet i Helse Møre og Romsdal, som skal vere å Norsk Maritimt Kompetansesenter i Ålesund onsdag. I møtet avgjer styret om Aure rehabiliteringssenter skal leggast ned, og om fødetilbodet for nordmøringar skal svekkast ved at avdelinga i Kristiansund vert nedlagt.

Mari Thevik (bildet) i Aure organiserer aksjonen i lag med Ingeborg Hestvik Dahl på Veiholmen. Foto: Privat

Rehabiliteringssenteret er eit viktig helsetilbod og ein hjørnesteinsbedrift i Aure kommune. Fødekuttet vil føre til lengre reiseveg til Molde for fødande.

Rundt 35 personar har meldt seg på aksjonen, ifølgje Thevik, som seier at det er bra på ein arbeidsdag.

Thevik vil aksjonere fordi det foregår utarming av Nordmøre. Den konstante underfinansieringa av helseforetaket skal tvinge fram sentralisering nedlegging av distrikta, seier ho.

– Det trur eg ligg i botn. Før i tida var det ikkje profitt som var hovudformålet med å drive helsetenester, det var å drive helsetenester der folk er. No er profitt første bud i tilbodet. Dei strupar tilbodet sakte, men sikkert, og folk flyttar etter tenestene, seier ho.

– Trur du styret ønsker underfinansiering og distriktsnedlegging?

– Nei, men det er ein overordna politikk som vil det. Det er ikkje styret som sådan som har den tanken. Men det er resultatet av politikken som blir ført.

– Kva val har styret?

– Eg meiner at styret må ta der det er noko å hente. Dei kan ikkje ta der er lite frå før. Vi lærte det som barn at vi tok der det var mest, ikkje der det var tomt. Forslaget - innstillinga til styret - inneheld ikkje tal på innsparing på nedlegging av rehabiliteringssenteret. Det er litt rart at dei skal få fem senger i Ålesund, og så har vi tjue på rehabiliteringssenteret. og så skal du få fem senger i Ålesund, og amublerande team i Kristiansund. Kor innsparinga er, må gudane vete.

– Mislykka foretaksmodell

Thevik seier at helseforetaksmodellen er mislykka. Modellen betød at staten overtok eigarskap frå fylkesommunane.

– Den er kjempedyr i forhold til då fylkeskommunen dreiv rehabiliteringssenter og sjukehus. Det er eigentleg ein mislykka modell.

Ho meiner at foretaksstyret må sjå at dei ikkje greier å drive forsvarleg med dagens midlar, og må gå opp i systemet og seie frå. Eventuelt må myndigheitene sjå på ein annan modell.

– Trur styret er laga av kjøt og blod

– Trur du at det vil ha den sønskefe effekten å møte opp?

– Eg vil tru at dei er laga av kjøt og blod, dei i styret også. Og å sitje og sjå folk i kvitauget, at vi er der, til stades, personleg, må påvirke. Eeg kan ikkje forstå anna. Det er liksom det siste vi kan gjere, for alt anna er prøvd. Når det er sagt, synest eg ordføraren gjorde ein glimrande jobb i går i møtet med Remme. Dei fekk plassert skapet der det skal stå.

Tenker på dei fødande

Det nye fellessjukehuset for Nordmøre og Romsdal på Hjelseth teiknar til store overskridingar, som helseforetaket må dekke inn.

– Og det er klart at temaet med fellessjukehuset på Hjelseth, det er ei anna sak, men det er jo for å finansiere sjukehuset. Dei kan ikkje sette folk i fare for å få til prestisjeprosjektet. No tenker eg på dei fødande, først og fremst, seier Thevik.

Bussen går halv seks frå Aure. Kommunane Aure og Smøla kommune betaler kostnad for buss.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...