Nordvestnytt AS

Drivstoff blir fjerna etter Fukushima-ulykka i 2011

Operatøren ved atomkraftverket Fukushima Daiichi har byrja å fjerne drivstoff frå eit kjølebasseng ved ein av tre reaktorar som smelta i katastrofen i 2011.

Det er over åtte sidan kysten nordaust i Japan 11. mars 2011 vart ramma av ein kraftig tsunami etter eit kraftig jordskjelv. Eitt av følgjene var at kjempebølgja slo ut kjølesystema til tre av dei seks reaktorane ved atomkraftverket Fukushima Daiichi, 240 kilometer nord for Tokyo. Alle dei tre reaktorkjernane smelta, noko som medførte utslepp av radioaktive stoff.

Då operatøren måndag byrja prosessen med å fjerne drivstoffet frå den første av dei tre reaktorane, vart det sett på som ein milepæl i oppryddingsarbeidet. Tokyo Electric Power Co. (Tepco) opplyser at arbeidarane har byrja å flytte den første av i alt 566 drivstoffeiningar som er lagra i kjølebasseng i den tredje reaktoren. Det er svært viktig å få flytta drivstoffet til sikrare lagringsplassar for å unngå ei ny katastrofe, skulle eit nytt massivt jordskjelv skje og forårsake nye følgjeskader.

TEPCO opplyser at det kan ta opptil to år berre å tømme éin reaktor, før arbeidet med dei to andre reaktorane kan starte. Den verkeleg store utfordringa blir å fjerne det smelta, kjernefysiske drivstoffet frå innsida av reaktorane, men her er få detaljar gjort kjent.

Over 18.000 menneske mista livet som følgje av katastrofen. Oppryddinga på og rundt det øydelagde kraftverket er tidlegare estimert til å ta opptil 40 år.

(©NPK)

Avkjølingsbasseng der 566 einingar med kjernefysisk drivstoff frå éin av tre smelta reaktorar frå Fukushima Daiichi blir førebels lagra i Okuma, nordaust i Japan. Måndag begynte tømminga av bassenget, som kan ta opptil to år. Arkivfoto: Mari Yamaguchi / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...