Nordvestnytt AS

Nordvestnytt.no

En ål proppa til vannforsyninga på Sør-Tustna:

Elevene ble sendt hjem fra skolen

Nordvestnytt presiserer at de ansatte presiserte at de akkurat hadde gått til pause da avisa kom innom for å se hva lærerne drev med når elevene var sendt hjem. Fra venstre: lærer Bjørnar Larsen, lærer Silje Sæther, lærer Anna Tømmervåg, lærer Arnstein Brevik og sekretær Gudrun Sæther. Foto: Robin Røkke

En ål på anslagsvis 30-50 cm mistet livet, og rundt 300 sør-tustninger mistet vannforsyninga i morgentimene mandag.

Nordvestnytt.no
Nordvestnytt AS

Publisert:

Sist oppdatert: 18.02.2019 kl 19:20

Lærer på Sør-Tustna skole Bjørnar Larsen bor i lavlandet i Tømmervåg, ikke langt fra skolen. Han fikk dusje og lage seg kaffe mandag morgen. Men han var da en av de heldige som en stund kunne forsyne seg av vannet som sto i rørerene fra vannforsyningsanlegget på Jørenvågvatnet.

Husene og skolen ble raskt vannløse. Da elevene møtte opp etter helgen, fikk de beskjed om at det ikke blir noen skole i dag.

– De trodde nesten ikke på oss, sier lærer Ingrid Aukan.

Da Nordvestnytt stakk innom skolen for å se hva lærerne bedrev "fridagen" med, fikk vi vite at dette nå var blitt en produktiv dag med planlegging, medarbeidersamtaler og retting.

Det var en tom skolegård. Foto: Robin Røkke

Vannet kom tilbake omtrent kl. 11. Da var det ikke aktuelt å kalle tilbake elevene igjen. Flere er avhengige av buss.

Gudrun Sæther kunne ikke komme på at det har skjedd her før at elevene er sendt hjem på grunn av vannmangel.

Alarmen svikta

Her ser vi to plastrør på bunnen, som går ut til 18-20 meters dybde. Søndag rotet en ål seg inn i et av rørene, denne ble trekt eller svømte opp til pumpehuset, der den ble kastet rundt og rundt inni pumpa i pumpehuset til Sør-Tustna Vannverk A/L inntil vannverkets folk kom opp og så det som er en svært vanlig hendelse ved vannverket. Foto: Robin Røkke

På Jørenvågvatnet står et pumpehus nede ved vannkanten. Fra huset stikker to plastrør ut til 18-20 meters dybde, og her blir vannet altså hentet opp til Sør-Tustna. Anslagsvis tre-fire ganger i året greier uheldige åler å rote seg inn i et av disse romslige sugerørene, og ålen propper til gjennomstrømmingen slik at pumpa ikke leverer nok vann til bassenget i vannforsyningsanlegget litt høgere opp i terrenget.

En ål på bunnen av hav eller innsjø. Ålen er rødlistet i Norge, noe som betyr at den er utrydningstruet. Foto: Nederlandsk Wikipedia

Anlegget renser vannet med to kalkfilter. Alt er datastyrt, opplyser Mads Helge Follestad, daglig leder i Sør-Tustna Vannverk A/L.

Normalt går alarmen når vannstanden blir lav i bassenget, slik ål sørger for, men alarmen svikta på en måte i dag. En elektriker har undersøkt saken, og alarmen skal fungere nå, og det gjorde den egentlig også da ålen havna i pumpa, men alarmen ble ikke sendt videre fra dataen.

Follestad var blant dem som dro opp i morges for å undersøke feilen. Ålen var 30-50 cm lang, forteller han.

– Var den død?

– Ja, han går rundt inni pumpa. Så det er ikke noe.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...