Nordvestnytt AS

Nordvestnytt.no

Elever i Aure streiket for klima

Elevene markerte seg godt foran kommunehuset. Foto: Monika Wessel

I dag streikes det på skoler over hele landet. Også i Aure har elever valgt å streike for å vise voksne at de vil ha et ord med i laget når det gjelder klimapolitikk og egen fremtid.

Nordvestnytt.no
Nordvestnytt AS

Publisert:

Elever fra 5. og 6. klasse ved Aure barne- og ungdomsskole hadde laget fine plakater og faktaark til utdeling. Streikerne ble invitert opp i kantina på rådhuset og fikk snakke både med næringssjef Ivar Torset, rådmann Håvard Sagli og klima-ansvarlig i kommunen Marit Berg. Barna stilte gode spørsmål og fikk gode svar fra kommunen.

Vi har hørt at du har vært tidligere miljøforkjemper, rådmann Håvard?

- Joda, jeg var en Blekkulf en gang for lenge siden. Blekkulf var en figur som jobbet for klima. Jeg gikk faktisk til jobb i dag i anledning miljøsaken.

Hva er det som gjøres i Aure kommune for å forbedre klima og miljø?

- Vi i kommunen har begynt å kjøre el-biler, og vi jobber nå for å få en hurtigladestasjon på plass, både for kommunens biler og for andre med el-bil i kommunen. Disse planene skal være klare innen 1 oktober. I tillegg har vi fått kildesortering her på kommunehuset, og vi jobber med å kutte ned på reiser blant annet.

Når vi er 40 år kommer det til å være mer plast enn fisk i havet, hvis vi fortsetter å kaste så mye som vi gjør i dag. Hva med strandrydding og det å fjerne plast fra naturen?

- Hvis dere har planer om å rydde en strand eller et annet område kan du ringe Kåre Grønbech i kommunen. Da kan dere avtale hvor dere setter søpla for at kommunen skal ta hånd om det. Eller dere kan kontakte friluftsrådet. Søk på friluftsrådet og strandrydding 2019 på nett. Der finner dere en beskrivelse av hva dere skal gjøre, også får dere hundre kroner i pant for hver sekk dere fyller med søppel.

Vi synes vi får litt lite informasjon om klimautfordringene. Tror dere at vi kan få lære mer om klima i skolen?

- Godt spørsmål. Det synes jeg dere skal ta opp med rektor. Dere kan i tillegg finne mye informasjon om klima – også rettet mot barn- på miljødirektoratets hjemmesider.

Marit Berg avsluttet med å si at hun syntes det var utrolig bra at elevene hadde en slik streik og kom med en liten oppfordring: «Vi må starte med oss selv! Vær bevisst hjemme, slå av lys, be voksne om å ikke la bilen stå på tomgang og slik ting Det handler om holdninger, og de må vi alle jobbe med».

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...