Nordvestnytt AS

Handelssamtalar med USA fekk ikkje støtte i EU-parlamentet

EU-parlamentet stemte torsdag ned ein resolusjon om støtte til handelssamtalar med USA.

Avrøystinga var eit uventa tilbakeslag for prosessen med å unngå handelskrig med USA.

På den siste dagen av plenumssamlinga til EU-parlamentet i Strasbourg skulle medlemmene stemme over ein resolusjon om å gi EU mandat til å starte handelssamtalar med USA.

Etter eit opprør blant parlamentsmedlemmene og endringar i ordlyden i resolusjonen greidde dei likevel ikkje å bli samde. I staden vart resolusjonen stemt ned av eit fleirtal på 223, og EU-parlamentet enda opp med å ikkje ta stilling til i kva grad EU skal forhandle med amerikanarane.

Trump åtvarar

Avrøystinga var ein uventa kalddusj for EU-kommisjonen, som ifølgje handelskommissær Cecilia Malmström håper på å starte handelssamtalane med USA innan nokre veker. Forhandlingar om ein avgrensa handelsavtale var ein sentral del av «våpenkvila» presidenten i EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker og USAs president Donald Trump vart samde om i juli for å unngå meir tollkrig.

Trump åtvara torsdag om «alvorlege økonomiske konsekvensar» dersom EU lèt handelssamtalane gå i vasken.

Rådgivande rolle

EU-parlamentet ville uansett berre hatt ei rådgivande rolle når det gjeld forhandlingsmandatet, og har formelt ikkje høve til å nekte EU-kommisjonen og medlemslanda i EU i å gi grønt lys til ein samtalestart.

No er det opp til nettopp medlemslanda å godkjenne forhandlingsmandatet. EU-parlamentet skal ha det siste ordet når ein eventuell avtale er klar.

(©NPK)

Medlemmene i EU-parlamentet var torsdag samla til siste dag av plenumssamlinga i Strasbourg. Overraskande stemte dei mot å gå inn i handelssamtalar med USA. Foto: AP / NTB scanpix.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...