Nordvest-Nytt AS

Høie: Legar kan ta pasientbilde med privat mobil

Helseminister Bent Høie (H) slår fast at legar kan bruke privat mobil i behandlinga av pasientar og gå inn i journalar utan at dei har pasientansvar.

Helseminister Bent Høie (H) slår fast at legar kan bruke privat mobil i behandlinga av pasientar og gå inn i journalar utan at dei har pasientansvar.

Høie skal sende eit rundskriv til sjukehuset i landet med konkrete instruksar for personvern, skriv Aftenposten.

Legar og forskarar har tidlegare fortalt til avisa at den strenge tolkinga til personvernombodet av personvernreglane aktivt hindra dei i forsvarleg medisinsk praksis. Mellom anna hadde dei ikkje lov til å sjå pasientjournalen til personar dei sjølv hadde behandla dersom dei ikkje lenger var behandlande lege.

Ved enkelte sjukehus har det ògså vore praksis at det er i strid med lova at lege brukar privat mobiltelefon til å ta bilde for å få ei vurdering frå andre legar for å gi rask og riktig akutthjelp.

Helseminister Bent Høie skriv i instruksen at legar no kan få tilgang til journalen til pasienten sjølv om dei ikkje er behandlande lege for å sjekke om behandlinga som vart gitt, var riktig.

Høie skriv at det er uheldig at røntgenbiler og EKG-bilde har vorte send til legekollegaer for råd, men seier det kan «ut fra en nødrettsbetraktning av og til være nødvendig for å gi pasienten trygg og rask behandling» og gir dermed mobilbilder tommel opp.

(©NPK)

Helseminister Bent Høie (H) gir legar lov til å ta bilde med privat mobiltelefon for å få råd fra kollegaer. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...