Nordvest-Nytt AS

Hundesjukdommen: Veterinærinstituttet ser ikkje bort frå sesongsjukdom

Veterinærinstituttet undersøkjer om den dødelege sjukdommen som har ramma norske hundar, er ein slags sesongsjukdom som er kraftigare enn normalt.

Dette er ein av fleire teoriar Veterinærinstituttet undersøkjer nærare, ifølgje NRK.

- Vi jobbar hardt med å samanlikne sjukdomsinformasjon for å sjå om dette kan vere ein naturleg sesongvariasjon, eller at dette er ein unormalt stor auke som kan komme av eit utbrot, seier forskar Hannah Joan Jørgensen ved Veterinærinstituttet.

Ho forklarer at slike svingingar er krevjande å sjå bort frå når dei prøver å finne årsaka til hundesjukdommen.

- Problemet vårt er at vi ikkje har eit sentralt register verken over hundar eller diagnosar som blir stilt av veterinærar. Vi kan ikkje følgje førekomsten av symptom på same måte som på folkehelsesida. Det å sjå trendar for sjukdomsførekomst hos hund, er ikkje lett, seier ho.

Ny rapport

I ein ny statusrapport tysdag slo Veterinærinstituttet fast at det ut ifrå sjukdomshistorie og patologiske funn kan sjåast bort frå at hundedøden kjem av algeforgifting.

Det er heller ikkje noko som tyder på flåttborne sjukdommar, miltbrann eller harepest.

Instituttet har heller ikkje funne haldepunkt for at det er samanheng mellom den pågåande utbrotsundersøkinga av entrohermoragisk E. coli på menneske og hundesjukdommen.

Fleire døydde

I alt har 26 hundar over heile landet døydd etter å ha hatt blodig diaré den siste tida. Endå fleire har fått symptoma. I åtte av ti obduserte hundar er det funne bakteriane Providencia alcalifaciens og Clostridium ferfringens. Men ifølgje Veterinærinstituttet er det førebels ikkje klart om bakterien er årsaka til utbrotet.

Hittil er det ikkje funne fellestrekk mellom tilfelle av sjuke hundar med tanke på alder, rase, fôring, turområde eller kontakt med andre hundar. Det er ikkje kjent om det er ein samanheng mellom dødsfalla.

Mattilsynet tilrår hundeeigarar å ikkje la hunden helse på andre hundar.

(©NPK)

Undersøkingar på laboratoriet ved Veterinærinstituttet søndag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...