Nordvest-Nytt AS

Ire får ansvar for EUs handelsavtale med Storbritannia etter brexit

Den irske brexitkritikaren Phil Hogan blir EUs handelskommissær. Han blir dermed den britiske motparten når ein framtidig handelsavtale skal på plass.

Hogan har dei siste fem åra vore EU-kommissær for landbruk, eit viktig felt med eit stort budsjett. I Ursula von der Leyens kommisjon skal han ha ansvar for handel, eit anna tungt verv.

Ei av oppgåvene som ventar i den nye jobben, er å forhandle fram ein handelsavtale med eit utmeldt Storbritannia.

- Kommissær Hogan vil sjølvsagt arbeide for Europa som heilskap, men det er heilt klart ein fordel å ha ein ire i denne posisjonen i den viktige perioden som ligg føre oss, sa Irlands statsminister Leo Varadkar då utnemninga vart kjent.

Kritisk

Irland er det EU-landet som kjem til å merke den britiske utmeldinga mest, og nettopp grensa mot Irland har vore det vanskelegaste spørsmålet i brexitforhandlingane. Med tanke på den kommande kommissæren sine tidlegare utsegner, er det liten grunn til å tru at han kjem til å gi ved dørene i forhandlingane som ventar.

Hogan har dei siste åra vore svært kritisk til brexitforkjemparane. Han har skulda dei for å fare med løgn og har tidlegare kalla brexit ein utopi som berre eksisterer i dei konservative sitt valprogram. Nyleg langa han ut mot den «ikkje valde» statsministeren Boris Johnsons handtering av utmeldinga frå EU.

Trump og Brasil

I den nye jobben får Hogan òg andre kompliserte oppgåver i fanget. Han seier mellom anna at EU vil prøve å få USAs president Donald Trump til å gi opp sin «dumdristige» handelspolitikk.

- Trump har vist at han føretrekker handelskrig framfor handelsavtalar. Vi vil gjere det vi kan for å få han til å innsjå feila sine, og forhåpentlegvis vil han kutte ut noko av den åtferda vi har sett overfor Kina og når han omtaler EU som ein tryggingsrisiko, seier Hogan til den irske kringkastaren RTE.

Hogans portefølje inkluderer òg den nye handelsavtalen med det søramerikanske handelsforbundet Mercosur. Fleire EU-land, inkludert Hogans heimland, har trua med å ikkje ratifisere avtalen med mindre Brasils president Jair Bolsonaro gjer meir for å verne regnskogen i Amazonas.

Til liks med resten av kommisjonen som vart presentert tysdag, skal Hogan til utspørjing i EU-parlamentet og må bli godkjent der før han kan ta fatt på dei nye oppgåvene sine 1. november.

(©NPK)

Phil Hogan går frå eitt tungt verv til eit anna i EU-kommisjonen når han overtar ansvaret for unionens handel med resten av verda, inkludert eit framtidig utmeldt Storbritannia. Arkivfoto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...