Nordvestnytt AS

Nordvestnytt.no

Nederlands ambassadør kommer til Tustna

Foto: Aure kommune

12. juni kommer den nederlandske ambassadøren på besøk til Aure. Grunnen til dette er at kommunen har gitt ut en bok om pioneren for klippfiskeventyret i Norge. Jappe Ippes fra Nederland kom til Kråksundet på Tustna på slutten av 1600-tallet, og av den grunn beskrives samtidig dette området i Aure som «Klippfiskens vugge»

Nordvestnytt.no
Nordvestnytt AS

Publisert:

Aure kommune varsler i ei pressemelding om ambassadørbesøket:

Sammen med den nederlandske ambassadøren for Nederland, Tom van Oorschot, blir også honorær konsul av Nederland, Knut Vestbø, med på aurevisitasen. Naturlig nok starter det offisielle besøket med samling i Kråksundet. Det var her Jappe Ippes starta opp med sitt klippfiskeventyr, og det er også her vi finne Kråksundet sjøbruksmuseum. En samling av både bygninger og gjenstander, som ivaretar både kystkultur og historien slik den var. I miljøet rundt Kråksundet er det mange ildsjeler i sving.

En av de som har tatt tak i klippfiskhistorien er forfatter Daniel Ødegård. Noe som resulterte i en bok om Jappe Ippes. Ødegård har samla opp stoff i flere år, og sist sommer var boka ferdig. I boka følger vi klippfiskpioneren Jappe Ippes. Fra oppveksten i Nederland, og fram til både gode, og også vanskelige år, i Norge og på Tustna. Jappe Ippes har satt varige spor etter seg, og klippfisk som råstoff er i dag en delikatesse som er godt utbredt i mange land. Også i dag drives det produksjon av klippfisk i samme området via Strømsholm fiskeindustri.

I Kråksundet vil Daniel Ødegård fortelle om arbeidet med boka. Det er ordfører Ingunn Oldervik Golmen som har invitert gjestene til Aure, og foruten oppholdet i Kråksundet vil hun ta med seg sine gjester rundt omkring i kommunen. Er været godt vil ambassadøren og konsulen blir skyssa med veteranbåt ut til Strømsholm fiskeindustri. Deretter vil det bli busstur til Kjørsvikbugen via en lunsj ved Kallahammaren på Skardsøya. Dagen avsluttes med et besøk på metanolfabrikken og Bioparken.

Ordfører Ingunn Golmen er glad for å få til dette besøket.

­­- Dette gleder vi oss skikkelig til. Klippfiskhistorien har hatt stor betydning for kommunen vår. Samtidig er det tette bånd til Nederland, i og med at Jappe Ippes var den som starta opp dette eventyret. Vi har lagt opp et program, og ser fram til å være i lag med ambassadør Tom van Oorschot og konsul Knut Vestbø, sier aureordfører Ingunn Oldervik Golmen.

­- Vi er godt forberedt. Kråksundet sjøbruksmuseum stiller med mannskap, og vi skal ta godt i mot våre besøkende, sier Ingvild Bakk, som er driftsleder ved museumet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...