Nordvest-Nytt AS

Låge verdiar av plantevernskjemikalium i norske matvarer

I fjor kontrollerte Mattilsynet 1.155 ferske og frosne matvarer for å sjekke nivået av plantevernmiddel. Ingen av dei norske varene hadde for høge verdiar.

I dei utanlandske varene som vart kontrollerte, vart det påvist restar etter plantevernmiddel som var over grenseverdien i 25 prøvar, altså i 2,2 prosent av tilfella, opplyser Mattilsynet.

- Av desse vart 17 prøvar (1,5 prosent) rekna som overskridingar, skriv tilsynet.

Importørane av desse vara blir følgde opp.

14 ulike stoff i rosinprøve

Det nasjonale overvakingsprogrammet undersøkjer alle typar matvarer, men konsentrerer seg spesielt om mat som er viktig i det norske kosthaldet

- Dette er mellom anna appelsinar, eple, jordbær, bringebær, poteter, ris, tomatar, salat og kveite. Det blir òg tatt prøvar av næringsmiddel som er nye på marknaden og av produkt som ein erfaringsmessig veit kan innehalde fleire plantevernmiddelrestar enn andre, som rosiner, opplyser Mattilsynet.

I éi prøve av rosiner frå Kina vart det funne restar av 14 ulike plantevernmiddel, der ingen av funna var over grenseverdien. Mattilsynet har vurdert prøva og utrekningar viser at nivået ikkje er så langt under nivået for grensa for trygt inntak.

Det vart òg analysert 22 prøvar av barnemat (graut, velling, middagsrettar, drikker, skumpinnar og maispinnar). Det vart ikkje påvist restar av plantevernmiddel i desse prøvane.

- Låge verdiar

Plantevernmidla blir mellom anna brukte til å stoppe ugras og angrep frå sopp, insekt og midd under dyrkinga av maten. Det er vanleg at det kan finnast restar av midla i matvarer, men styresmaktene har sett ei øvre grense for verdiane for å avgrense omfanget og risikoen.

- Generelt sett var det låge verdiar av plantevernmiddelrestar i prøvane som vart analyserte. Vel to tredelar av funna har målte verdiar som er mindre enn 10 prosent av grenseverdien for plantevernmiddelet som er påvist, opplyser Mattilsynet.

Prøvane er testa opp mot 352 ulike stoff som er på overvakingslista.

(©NPK)

Over 1.000 prøver av ulike typar matvarer er blitt analysert. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / NPK

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...