Nordvest-Nytt AS

Lan Marie Bergs tirade vekkjer furore blant oljetoppane

Fleire av bransjefolka som er samla på Paretos olje- og gasskonferanse i Oslo, reagerer på den omstridde valtalen til MDGs Lan Marie Berg.

- Verda kan nok vere litt meir kompleks enn ein del MDG-ere er klare over, trur eg. Det vil ha store konsekvensar viss vi skal legge ned norsk oljeindustri, men vi får berre respektere synspunkta deira, seier tidlegare oljeanalytikar og noverande investor Ole Petter Kjerkreit til Dagens Næringsliv.

Då det seint valkvelden måndag syntest klart for dei fleste at Miljøpartiet Dei Grøne kom til å bli ein av dei desiderte valvinnarane, gjekk miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg i Oslo på scenen under valvaka og gjekk ut mot oljebransjen.

- Det er spesielt to grupper som skjelv litt ekstra i buksene i kveld. Den første er oljelobbyen, som innser at tida då det var greitt å tene pengar på å øydeleggje framtida vår, snart er forbi. Og den andre er utdaterte politikarar som i årevis har feiga ut. Dei har sove i timen i 30 år, sa Berg og hausta jubel frå sine eigne.

- Inga regjering med MDG

Utfallet vekkjer no reaksjonar hos investorar, leiarar og bransjefolk som var samla på Holmenkollen Park hotell til meklarhuset Paretos årlege konferanse onsdag.

Berg kan halde seg unna Stortinget - og noka regjering der MDG inngår etter 2021 er ikkje liv laga, ifølgje investor Brynjulf Skaugen:

- Eg er sjølvsagt samd i noko av det Dei Grøne gjer i samband med kommunevalet, men ho har ikkje noko i eit Storting å gjere. Det er det som er forskjellen, Oslo blir ein fin by han, men det stoppar der, seier han til DN.

Rømmar norsk sokkel

- Noreg har nytt godt av oljeinntekter i veldig mange år, og vi som har levd litt lengre, vi hugsar eit anna Noreg. Men det er kanskje ikkje så lett å sjå det for unge menneske som ikkje har opplevd det, seier toppsjef Carl K. Arnet i BW Energy.

- Det ein ser, er at store amerikanske oljeselskap sel seg ut av norsk sokkel, og ein skal ikkje sjå bort frå at det skjer på grunn av at den politiske risikoen aukar, seier investor og forvaltar Morten Astrup.

Også administrerande direktør Wenche Nistad for Garantiinstituttet for eksportkreditt (Giek) vart overraska. Ho meiner det er forskjell på oljeprodusentane i verda, og at det viktigaste er å avvikle bruken av kol.

- Eg håper ho utvidar horisonten litt og at ho blir meir ansvarleg no som partiet får makt, legg ho til.

(©NPK)

Ikkje alle bransjetoppane på Holmenkollen Park hotell onsdag var like imponert over MDG-politikar Lan Marie Berg sin valtale. Her held finansdirektør Lars Christian Bacher i Equinor føredrag for forsamlinga. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...