Nordvest-Nytt AS

Éin person arrestert etter skyting ved tysk synagoge

Éin person er arrestert, og politiet jaktar på fleire etter at to menneske vart skotne og drepne og fleire såra nær ein synagoge i Halle aust i Tyskland.

Ifølgje Bild vart det opna eld nær ein synagoge i Paulusviertel-distriktet i Halle onsdag, og det vart òg kasta ein handgranat inn på den jødiske kyrkjegarden like ved.

Det skal ha vore minst to gjerningsmenn, som ifølgje politiet flykta frå staden i ein bil. Tyske medium melde først at bilen køyrde sørover mot Leipzig.

Like før klokka 14 opplyste politiet på Twitter at dei har arrestert éin person, men det er uvisst kvar eller korleis arrestasjonen skjedde.

Store politistyrkar jaktar, ifølgje radiostasjonen MDR, på ein eller fleire andre gjerningsmenn.

Overvakingsvideo

Ein overvakingsvideo viser at ein grå bil stansar midt i gata før ein mann stig ut og fyrer av fire skot med det som ser ut til å vere ei hagle. Mannen er kledd i grøne militærliknande klede og hjelm.

Ei talskvinne i politiet opplyser at det òg er fyrt av skot i Landsberg, rundt 15 kilometer aust for Halle, men gav ingen ytterlegare detaljar om dette.

Politiet i Halle har sperra av fleire område i byen, og sentralbanestasjonen er stengd. Innbyggarane vart først oppmoda til å halde seg innandørs, og politiet oppmodar framleis folk til å vere på vakt.

Jom kippur

Det er framleis ikkje stadfesta om angrepet var retta mot synagogen i Paulusviertel-distriktet, eller om det skjedde i nærleiken. Jødane feirar onsdag jom kippur, den årlege forsoningsdagen.

Ifølgje Bild aksjonerte politiet onsdag mot høgreekstremistar i fleire tyske delstatar, mellom anna mot ei adresse i Mansfeld-Südharz vest for Halle. Det er likevel så langt ingenting som tyder på at det har samanheng med skyteepisodane.

- Vi har hittil ingen bevis for at skytinga i Halle er relatert til dette, seier ein talsmann for tysk politi til Bild.

Halle ligg rundt 40 kilometer nordvest for Leipzig og er med eit innbyggartal på rundt 240.000 den største byen i delstaten Sachsen-Anhalt.

(©NPK)

Store politistyrkar jaktar på ein eller fleire gjerningsmenn etter skytinga der to personar vart drepne på open gate i Halle i Tyskland onsdag. Foto: AP / NTB scanpix

To personar vart drepne og fleire såra då nokon opna eld mot tilfeldig forbipasserande nær ein synagoge i Halle i Tyskland onsdag. Foto: AP / NTB scanpix

Tysk politi har sperra av fleire område i Halle etter skytinga der to personar vart drepne. Foto: AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...