Nordvestnytt AS

Nordvestnytt.no

Vindkraftmøte på Vihals:

- Dette raserer lokalsamfunn, og har ekstremt negativ klimaeffekt

Foto: Robin Røkke

Leiar i Naturvernforbundet på Aure Hogne Hongset skal sjølvsagt på møtet om vindkraft 14. mars.

Nordvestnytt.no
Nordvestnytt AS

Publisert:

Aurgjelding Hogne Hongset (78) aksepterer at klimasaka er den viktigaste utfordringa - men då må vi ha tiltak som virkar, seier han, og kallar vindkraftutbygginga eit kommersielt spel.

- Ein lege med pasient med risiko for blodpropp, må dosere rett for å hindre blodpropp. Tek du for mykje medisin, blør pasienten i hel. Nedbøren varierer mykje. Difor har vi bygd kraftsamband sidan 1960. I 1993 var det rett dosert med Skagerak3. Alle utanlandskablane etter det er overdoser. Dei nye kablane vil sannsynlegvis føre til industridød. Etter 1993 har vi fått Skagerak4 og NorNed. Og Statnett bygger to nye, ein til Tyskland og ein til England. Og så vil North Connect bygge frå Hardanger til Peterhead i Skottland. Statnetts to kablar auker kapasiteten med 45 prosent.

- Tener rått på importerte prisar

- Kraftselskapa tener rått fordi straumprisen stig i Norge. Kablane er ikkje eksportkablar, men importkablar for høgare straumprisar. Norske forbrukarar betaler for dette. Og dette er ikkje verdiskaping. Dette er flytting av pengar frå norske forbrukarar til norske kraftselskap. Når kraftprisen går opp med 1 øre, er auka for 20 000 kwh 200 kr pluss mva. Med ti øre blir det 2500 kr. Med 20 øre 5000 kr. Det byrjar å merkast for minstepensjonistar i trekkfulle hus. Det kan du godt skrive. Kraftselskapa cashar inn 1,35 milliardar kr per øre utan at utgiftane deira stig. Med 20 øre blir det 27 milliardar kr per år. Og pengane kjem frå norske straumkundar. For kraftbransjen er det den beste forretningsideen i historia å få Statnett til å bygge fleire kraftkablar.

- Reallønsauka i fjor blir spist opp av prisstigninga. Det er det minste problemet; Norsk kraftforedlande industri innan aluminium, jern og silisium vil bli flagga ut viss dagens straumprisar blir varige. Industrien er basert på lågprisa straumprodukt. Vi konkurrerer med Kina og Midtausten, som produserer på fossile kjelder og sjølvkost. Internasjonale eigarar aksepterer ikkje raude tal over tid. Då skal industrien bli flagga ut til land med fossil energi. Dette er idiotisk miljøpolitikk. Kolkraft gir ti gongar større klimaavtrykk enn kortreist vasskraft.

MT

- Ekstremt negativ klimaeffekt

­- Dette raserer lokalsamfunn, og har ekstremt negativ klimaeffekt.

- Det trengs masse elektrisk kraft

Dagleg leiar i Njordr, selskapet som no jobbar for å lande prosjektet med vindkraft på Skardsøya, Tore Ivar Slettemoen, er ueinig med Hongset, og seier at det vil trengs masse ny elkraft i Norge for å legge om heile transportsystemet, og at norsk industri er veldig opptatt av vindkraft for å halde industrien konkurransedyktig og skifte ut gass, olje og kol som brukast i industrien med vindkraft i kombinasjon med eksisterande vasskraft.

- Eg har høyrd argumentasjonen. Hongset prøver å lage ei teoretisk forståing for at vi ikkje har behov for krafta i Norge. Men vi har ein enorm fossil brennstoffbruk.

Slettemoen seier at Hongset har rett i at kablane gjer at prisane går opp i Norge, og då med 0,5-1 øre i henhold til NVE.

- Men vindkraft er den billigaste krafta i marknaden, og vil bidra til å presse prisane nedover. Då får industrien billigare kraft. Nye kraftkontraktar hos Alcoa og Hydro er alt eller nesten alt basert på vindkraft.

Hydro er ein av aksjonærane i Njordr, og Hydro vil vere representert på eit ope folkemøte på Vihalsen 14. mars. Her skal Njordr mellom anna prøve å gi objektiv informasjon om co2-effekten av Skardsøya, seier Slettemoen, og at den tilsvarer å kutte utslippet frå 40 tusen bilar.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...