Nordvestnytt AS

Nordvestnytt.no

Debattinnlegg fra Kurt Sivertsen:

Helsevesenet trenger rehabilitering

Aure rehabiliteringssenter. Foto: Robin Røkke

Historien om det som kan ende med nedleggelse av Aure rehabiliteringssenter er tragisk på mange måter og mange plan.

Nordvestnytt.no
Nordvestnytt AS

Publisert:

Helse Møre og Romsdal valgte å sette ned ei arbeidsgruppe utelukkende med folk fra klinikken i Ålesund for å lage et forslag til innsparinger. Å ta med folk med et annet ståsted og litt annen kunnskap ble tydeligvis for risikabelt, ja, nesten demokratisk. Dermed fikk de det forslaget de bestilte: All rehabilitering må legges til Ålesund.

Så kom en risiko- og sårbarhetsanalyse med en ubeleilig konklusjon: Man kan ikke legge ned både Aure og Mork uten å komme med noe annet i stedet. Da gikk man over til den tradisjonelle fogderi-strategien: Vi beholder Mork og legger ned i Aure, for Aure har ikke den kompetansen og erfaringen som må til. Når påstandene om manglende kompetanse i Aure blir grundig tilbakevist, later man som ingenting. I mitt hode levner det bare to muligheter: Enten snakker man mot bedre vitende, eller så vet man ikke hva man snakker om. Ingen av delene er spesielt tillitvekkende. Det indikerer derimot at man har tatt standpunkt først, og lett med lys og lykte etter argumenter etterpå.

Risiko- og sårbarhetsanalysen, og sterke innspill fra pasientenes organisasjoner, gir tydelige indikasjoner på at det neppe er noe å spare på å legge ned i Aure. Men det er i samfunnsregnskapet. For HMR er penger spart i eget regnskap det eneste som teller. At pasienter som er blitt oppegående etter behandling i Aure, kan bli sengeliggende med behov for kostbar omsorg og pleie, teller ikke. Pasienters smerter og plager betyr ingenting hvis de ikke er inntektsgivende handelsvare i sykehus. Og nedlegging i Aure kan kanskje gi flere inntektsgivende pasienter på sykehusa?

Klinikkledelsen i Ålesund viser til at kommunene har hatt noen år på seg til å bygge opp et apparat for rehabilitering som skal kunne erstatte heldøgnsplassene i Aure over natta. Og slipper unna med det, sjøl om de snakker mot bedre vitende: Det apparatet som skal erstatte Aure finnes ikke i kommunene.

Samtidig roper de politiske partiene i fylket ut sine krav om bevaring av Aure og Mork, vel vitende om at dette er et spill for galleriet. Aller høyest roper regjeringspartiene. De eneste som kan gjøre noe med dette er deres egen regjering. Men regjeringen toer sine hender og går stille i dørene. For ikke har de penger å bidra med, og helseforetakene skal styre sjøl innenfor egne budsjetter, uten politisk inngripen, må vite.

Og fortsatt er både regjeringspartiene og Arbeiderpartiet skjønt enige om at helseforetaksmodellen er det eneste saliggjørende. Bare ikke spesielt saliggjørende for dem som snart kan miste mye av sin livskvalitet om Aure rehabiliteringssenter blir lagt ned. Samtidig mister Nordmøre 40 sårt tiltrengte offentlige arbeidsplasser, og verdifull erfaring og kompetanse smuldrer opp.

Det er flinke folk i administrasjon og styre i Helse Møre og Romsdal. Det eneste de mangler er noen som tenker på helsa til folk i hele fylket.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...