Nordvestnytt AS

Nordvestnytt.no

Leserinnlegg om vindkraftutbyggingen på Skardsøya:

Hvor troverdig er Njordr AS?

Tore Ivar Slettemoen er grunnlegger og partner i Njordr AS. Her er bilde fra folkemøtet på Vihals i mars, der han presenterte prosjektet for lokalbefolkningen. Foto: Robin Røkke

På folkemøtet på Vihals presenterte Njordr AS ved Tore Ivar Slettemoen selskapets planer for et vindkraftverk på Skardsøyfjella. Her er noen kommentarer til det han la fram.

Nordvestnytt.no
Nordvestnytt AS

Publisert:

Jeg har sett på avstanden mellom turbinene. Slettemoen sa at avstanden mellom turbinene skulle være et visst antall rotordiameter, 7-800m ble nevnt. Etter å ha søkt litt på nett kommer det frem at mellom 4 og 8 ganger rotordiameteren er mye brukt. Ser vi da på den planlagte rotordiameteren til Njordr som er 155m, og ganger denne med 4, får vi 620m, bruker vi 8 får vi da 1240m. For enkelhets skyld bruker vi den minste avstanden, som også er kortere enn Njordr sin egen påståtte avstand mellom turbinene.

Alle turbinene ble plottet inn på kartet som vist i bildet. Her kan man se at alle turbinene har en avstand til nærmeste turbin som er kortere enn nevnte minste avstand. Minste avstand på plankartet til Njordr er 390m og lengste er 586m. Gjennomsnittsavstanden hver enkelt turbin har til den nærmeste er 454m, hele 166m kortere en 4-ganger rotordiameter og rundt 300m kortere enn det Slettemoen nevnte.

Grunnen til at turbinene må ha en viss avstand er turbulens skapt av hver enkelt turbin som igjen påvirker bakenforliggende turbiner. Det er også turbulens fra bergveggen på sør-vest siden av Bjørnskarliknubben som begrenser plasseringene av turbinene. Å plassere 19 turbiner i det området Njordr har pekt ut er da ikke mulig med mindre de reduserer høyden/rotordiameteren vesentlig. NVE gir konsesjon på antall MW installert i et gitt område, men det ligger ikke inne noe begrensing i høyde i vilkårene for slik konsesjon. NVE krever derimot at «detaljplaner» oppdateres og sendes over til NVE for godkjenning, men krever ikke ny konsekvensutredning eller høringsutalelser. Dette er vel noe av bakgrunnen for folkeopprøret på Frøya, der utbygger har fått lov til å bygge mye høyere vindturbiner enn det som tidligere var antydet.

Kan det være at Njordr prøver å villede i sin presentasjon ut fra antagelsen om at befolkingen heller aksepterer små vindturbiner som har mindre negative konsekvenser enn store? Det er grunn til å tro at Njordr vil endre turbinstørrelsen til noe av det største som er på markedet når konsesjonen er på plass. Turbinene som Slettemoen viste bilder av på folkemøtet skal være 200m høy. Dette er svære turbiner, men det finnes større som er billigere å bygge pr/MW installert. Derfor vil Njordr ved neste anledning mest sannsynlig velge større vindturbiner. Dette vil bl.a. medføre at bildene vi så på møtet ikke er riktig skalert. Det vil bli færre vindturbiner, men disse vil dominere landskapet enda mer enn forespeilet på møtet. Konsekvensutredingen angående skyggekast, støy, visuell forurensing +++ vil da ikke være dekkende, og nye vurderinger tilfaller kun NVE for godkjenning uten påvirking fra andre instanser.

Under folkemøtet la Njordr frem en plan på 114MW som grunnlag i søknaden, men dette er det da ikke plass til hvis turbintypene skal være som beskrevet. For å få til dette redusere de antall turbiner, og øker høyden på turbinene til opp mot 250m høyde. Da vil Njordr ha nok plass til å installere den MW som det er søkt konsesjon om. Større vindturbiner er også under utvikling, så hva som skjer om et par år er ikke godt å vite. Jeg sier ikke at det er dette som kommer til å skje, men Njordr er et selskap som skal tjene mest mulig penger. Hva de sier og lover nå kan man ikke stole på.

Ny kapital, som de sier skal komme fra utenlandske pensjonsfond, medfører nye eiere og nye føringer for selskapet. En ting er sikkert, utbyggingskostnaden må være lavest mulig, det vil si store turbiner. 80 % av investeringen vil sannsynligvis gå rett til utlandet, store kontraktene vil gå til store totalentreprenører som vil benytter det billigste de kan finne i arbeidskraft og underleverandører.

Driftsfasen skal gjøres mest mulig effektivt, slik fungerer denne verden. Utviklingen på inspeksjon, drift og vedlikehold utvikles i høyt tempo. Robotteknologi som kan gjøre det meste av daglig inspeskjon og vedlikehold er allerede under utvikling. Dette vil komme og driftsteknikere vil da bli overflødig. Også andre fjernbetjeningsmuligheter er i bruk og man har da nødvendigvis ikke behov for personell på vindkraftverket. Dette er en utvikling Njordr ikke nødvendigvis kan kontrollere, men selskapet vil helt sikkert omfavne ny teknologi som effektiviserer driften. Dette vil opplagt føre til færre arbeidsplasser enn det Njordr lover i dag, noe mer enn 1-2 ansatt om noen år ser jeg på som usannsynlig. Det vil bli nødvendig med arbeid på turbinene, men dette vil i all hovedsak bli periodevis utført av firma som er spesialisert på dette. Njordr kan ikke stå å garantere for lokalt engasjement og lokale arbeidsplasser så lenge nye eiere vil kunne legge føringer på selskapet samtidig som den teknologiske utviklingen er som den er.

Så, hvor troverdig er Njordr AS?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...