Nordvestnytt AS

Nordvestnytt.no

Næringslivssamling på Nordlandet gir grunn til optimisme for hele regionen

Rundt 80 personer møtte opp for å høre om spennende prosjekter i næringslivet. Nordlandet Grendalag serverte middag og kaker. Foto: Monika Wessel

Tjeldbergodden Utvikling AS samlet aktører i næringslivet og andre interesserte til en oppdatering på hva som skjer og hva som skal skje i oppdrettsnæringa på Nordmøre og de nærmeste trøndelagskommunene.

Nordvestnytt.no
Nordvestnytt AS

Publisert:

Nærmere 80 personer var samlet i Nordlandet Grendahus til et fire timers langt seminar torsdag. Hele ni forskjellige foredragsholdere informerte om sine bedrifters aktiviteter og fremtidsvyer, og fokus var på landbasert oppdrett og kompetansebehovet som det medfører.

Vi er inne i en pionertid for landbasert oppdrett, i en tid med historisk gode marginer i laksenæringa, sier Anders Marthinussen, daglig leder i analyseselskapet Kontali. Foto: Monika Wessel


- Vi er inne i en pionertid for landbasert oppdrett, i en tid med historisk gode marginer i laksenæringa, sier Anders Marthinussen, daglig leder i analyseselskapet Kontali.
Han informerte om status og utviklingstrender i oppdrettsnæringa i regionen. -Vår region har svært gode forutsetninger. Miljø, fiskehelse og dyrevelferd er de viktigste temaene i næringa nå, og her i regionen har vi gode lokaliteter med lave miljøpåvirkninger i forhold til andre deler av Norge. Lokalitetene er store med høy kapasitetsutnyttelse. Man får ikke lenger konsesjon på land, så fremtiden vil bli landbasert. De prosjektene som er på gang i regionen nå er gode konsepter, som hver enkelt har noe unikt ved seg.

Salmar, med planer for utvidelse i Kjørsvikbugen

Salmar er verdens fjerde største lakseprodusent. I dag har de 25 ansatte i Aure, åtte av disse i Kjørsvikbugen. Ove Martin Grøntvedt, produksjonsleder for region Midt/Nordmøre informerte om Salmars innovasjon- og utviklingsprosjekter. Kjørsvikbugen er en av flere lokaliteter som i dag vurderes for en betydelig utvidelse i smoltproduksjon. Endelig lokalitet skal avgjøres i 2019 og etter planen skal rogn legges inn i det nye anlegget i 2023 og den første fisken leveres 2024. Skisser for en mulig utvidelse av anlegget i Kjørsvikbugen ble presentert. Det er spennende å se at oppdrettsbransjen nå ser viktigheten av en stedstilpasset arkitektur, og det er ikke tvil om at næringslivet i regionen gjerne ser at en slik utvidelse legges til Aure kommune.

Lerøy Belsvik, et av Norges største landbaserte smoltanlegg

Lerøy Seafood Group har 4500 ansatte totalt, 600 av disse i Lerøy Midt. Lerøy Belsvik i Hellandsjøen i Hemne har 13 ansatte pluss to lærlinger, og anlegget er basert på RAS-teknologi (Recirculating Aquaculture Systems), resirkulering av vann.

- Utviklingen i næringa skjer fort, og da anlegget i Hemne åpnet i 2013 var det Norges største landbaserte smoltanlegg, sier Tore Svanem, daglig leder på Lerøy Belsvik. -Vi var størst i 2013, og vi skal bli det igjen. Det er viktig å ha noe å strekke seg etter sier Svanem med et smil. - Vi går med planer om å bygge på et postsmolt-anlegg, og håper på oppstart i år. Da vil det bli 18-20 ansatte til sammen på hele anlegget. Lerøy Belsvik er også et visningsanlegg, med 500 til 1000 besøkende årlig.

Salfjord, prosessanlegg for sjøbasert oppdrett på land

Salfjord baserer seg på en teknologi som kontinuerlig kjører ferskt sjøvann gjennom anlegget, og skiller seg altså slik fra resirkuleringsteknologi, sier Hans Ramsvik som er daglig leder i Salfjord. -Vi er et tilskudd som byr på noe annet enn mange andre landbaserte anlegg og vi kalkulerer med hele produksjonsprosessen fra rogn til ferdig fisk. Vi er designet for å treffe det asiatiske markedet med forholdsvis stor fisk. I Asia er det et betydelig pris-premium på stor laks. Tjeldbergodden den beste lokaliteten for et slikt anlegg, og vi håper å utnytte spillvarmen fra Equinor som et konkurransefortrinn ovenfor andre lignende aktører. Agas oksygenfabrikk på Tjeldbergodden er også veldig viktig for oss, da anlegget kommer til å kreve store mengder oksygen. Vår løsning har et vanninntak på dypt vann, under det nivået hvor lus og alger er et problem, og vi unngår dermed de største utfordringene som næringa har i dag. Rømming er heller ikke noe problem, ettersom vi kommer til å ha all fisk på land.

Mona Ledahl Rostad fra Aquagen Foto: Monika Wessel


Aquagen, et avlsselskap i vekst

Mona Ledahl Rostad er kvalitetskoordinator i Aquagen på Kyrksæterøra. - Vi er et avlsselskap som leverer foredlet genmateriale av laks og regnbueørret til oppdrettsnæringa. Avl er å velge ut de beste egenskapene til en art, og hos laks kan dette for eksempel være å bidra til å korte ned produksjonstiden. I Aquagen i dag er vår største utfordring å finne nok spesialkompetanse i en stadig raskere teknologiutvikling. Vi trenger den kompetansen nå og vi trenger den her. Det er viktig å ha et tilbud i regionen for å utdanne lokale arbeidstakere, og det er viktig å skape attraktive kystmiljø slik at vi tiltrekker oss kompetanse utenfra.

Mona Ledahl leverer med det stafettpinnen til sin far, Ole Ledahl, som er rektor på Hemne Videregående skole og dermed midt i målgruppen for hennes oppfordring.

Ole Ledahl maner til samarbeid i hele regionen. Foto: Monika Wessel


- En utdanning tilpasset næringslivets behov er det vi jobber for. RAS en av de største behov vi ser per i dag, så dette jobber vi mye med. Vi skal ha et spisset opplæringstilbud mot landbasert oppdrett. Vi har også fått tilbakemeldinger om at næringslivet har behov for mer breddekompetanse. Her må vi jobbe sammen, både Møre og Trøndelag, for å skaffe nok kompetanse. Forskning- og utviklingsmiljøer, næringsliv og utdanning må jobbe sammen, ja hele regionen må jobbe sammen for å få dette til. Vi bor i en helt unik verdiskapningsregion, og vi må stå sammen hvis vi skal konkurrere med andre regioner. Og vi må stå sammen for å kunne levere topp kompetanse til en næring som ekspanderer noe fenomenalt. Samarbeid er helt essensielt hvis vi skal være en vinneregion, og det vil vi jo gjerne være, avslutter en engasjert Ole Ledahl.

Campus Kristiansund med nye fagutdanningstilbud Foto: Monika Wessel


Nytt fagskolesenter i Kristiansund

Campus Kristiansund skal bli en felles arena for høyere utdanning, forsking og innovasjon på Nordmøre og skal stå ferdig i 2022, i sentrum av Kristiansund.
Campus Kristiansunds prosjektleder, Roland Mauseth, samstemmer 100 % i Ledahls samarbeidsvyer og tilknytning til næringslivet. - Vi har begynt allerede med å utvide utdanningstilbudet i regionen. Blant annet har vi fått inn Havteknologi og Bærekraftig logistikk og sirkulærøkonomi som nye fag. Vi har også arrangert algeseminar. Det er mye som skjer og enda mye mer som skal skje fremover. Det å bygge den nye campusen er den enkle jobben. Å fylle den med innhold skal vi gjøre sammen! Folk skal søke fra hele Norge på våre fagskoleutdanninger, sier Mauseth.

Tilrettelegging av infrastruktur for å styrke konkurransekraften

Benedicte Bjerkvik, rådgiver i samferdselsavdelingen i Møre og Romsdal Fylkeskommune, informerte om fergesambandet mellom Hitra og Aure, som det fremdeles jobbes med å utrede.

Arnt Honstad, havnesjef i Kristiansund og Nordmøre Havn rapporterte om stor aktivitet og mange prosjekter. - Havbruksnæringa er i eksplosiv vekst. En av de viktigste oppgavene nå er å tilrettelegge for sjøtransport av fisk og fiskematprodukter fra Midt-Norge til Hirtshals og videre til Europa. Her jobber vi blant annet sammen med Bellona. Sjøtransport vil gi reduserte klimautslipp i forhold til veitransport. I tillegg vil veksten i næringa og det store antall ekstra lastebiler på veiene som denne veksten medfører, gi et vesentlig økt press på veiene våre som de kanskje ikke er dimensjonert for, sier Honstad.

Ordfører i Aure, Ingunn Golmen, oppsummerte samlingen slik:
- Det har vært en opptur å være her og høre og se! Dette har virkelig vært et program som har gitt ny energi og mye påfyll! Tusen takk for gode foredrag og innlegg. Vi er midt i smørøyet for næringsklynger på havbruk og prosessindustri. Jeg setter enormt stor pris på fokuset på utdanning! Vi må gi våre egne ungdommer en mulighet til å tilpasse seg denne fremtidsnæringa, uavhengig av kommune og fylke. Flott at dere tenker helhet og samarbeid! Tusen takk til Tjeldbergodden Utvikling og Nordlandet Grendalag for en flott ramme rundt programmet!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...