Nordvestnytt AS

Nordvestnytt.no

Innlegg fra Hogne Hongset:

Silkehanskene av,- skift strømleverandør!

Innsenderen Hogne Hongset i Aure. Foto: Robin Røkke

Konfliktnivået bør ikke ned, det bør opp! Og det vi strømkjøpere kan gjøre, er å treffe vindkraftprodusentene der det svir mest, skriver innsenderen.

Nordvestnytt.no
Nordvestnytt AS

Publisert:

Sist oppdatert: 20.05.2019 kl 09:41

Stian Mathisen er kommunikasjonssjef i Fortum Norge. Han skriver kronikk i Stavanger Aftenblad 29.4. under tittelen: «Vindmøllene er ikke onde kjemper, – la lansene ligge!». Så framfører han vindkraftbransjens vanlige blanding av vikarierende argumenter for mer vindkraft på land i Norge. Det eneste han ikke nevner er at dette er «hard business», det er penger dette i realiteten handler om.

Mathisen bruker en velkjent metode. For å få folk flest til å akseptere vindkraft, skal vi påføres dårlig samvittighet for ikke å ville bidra til å redde klimaet! Han skriver blant annet: «Elektrifiseringen av samfunnet er Norges klart viktigste klimatiltak. Spesielt viktig er det å få all transport – biler, busser, lastebiler, ferger, fly, anleggsmaskiner – over på strøm.» Så langt kan vi være enige. Men så skriver Mathisen videre, med referanse til Statnett: «Men det vil kreve solid utbygging av grønn, fornybar vindkraft i størrelsesorden 30 TWh innen 2040.»

Dette er en ren løgn, enten det er Fortum eller Statnett som hevder det. 30 TWh mer fornybar energi i Norge kan skaffes uten en eneste vindturbin! Mer nedbør gir 3-4 TWh. Vi eksporterer store mengder vannkraft vi kan ta i bruk her i landet (i snitt har vi eksportert 10 TWh de siste 10 årene, 15 TWh de siste 5 årene). Vi kan øke vannkraftproduksjonen med 5-15 TWh, alt etter hvilke betingelser myndighetene vil gi vannkraftprodusentene. På toppen av dette har vi et potensial for energieffektivisering på i størrelsen minst 25 TWh over noen år.

Så kommer Mathisen med bransjens sedvanlige svada til oss som er skeptiske: «Det er ingen grunn til å underslå at vindmøller får konsekvenser i lokalmiljøet, og vi forstår at enkelte er bekymret for inngrep i urørt natur. Slike bekymringer må vi lytte til, diskutere og forsøke å finne gode løsninger på.» Du verden, Mathisen vil både «lytte og diskutere» for å «forsøke» å finne «gode løsninger»! De som har sett den voldsomme raseringen vindkraftverkene gir i naturen, vet at det finnes bare én «god løsning»: Å slutte å bygge vindturbiner i urørt norsk natur!

Mathisen skriver i tittelen sin at vindturbiner er ikke «onde kjemper». Men det er nettopp det de er, de er onde fremmedelementer i verneverdig natur. Og de tjener bare vindkraftprodusentene. Mathisen vil også ha mindre bråk om vindkraftverkene. Med referanse til Don Quijote skriver han dette: «Det er på tide å senke lansene, klyve ned fra hestene og lytte aktivt for å redusere konfliktnivået.»

Men konfliktnivået bør ikke ned, det bør opp! Og det vi strømkjøpere kan gjøre, er å treffe vindkraftprodusentene der det svir mest, i pengepungen. Jeg har til min skrekk oppdaget (jeg sjekket i dag) at min private energileverandør, Norgesenergi, eies av Hafslund, som igjen eies av Fortum. De strømkontraktene blir sagt opp umiddelbart, og jeg skal finne meg en strømleverandør som garantert ikke er involvert i vindkraft, hverken direkte eller indirekte. Jeg anbefaler alle andre å gjøre det samme. Kjøper du strøm av noen som er involvert i vindkraft,- skift leverandør! Det er på tide å ta silkehanskene av!

Les også:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...