Nordvestnytt AS

Nordvestnytt.no

Skammelig behandling av renholderne

Per Vidar Kjølmoen (fylkesleder), Sidsel Rykhus (ordførerkandidat Molde), Mette Nord (Forbundsleder Fagforbundet), Tove-Lise Torve (fylkesordførerkandidat) og Kjell Neergaard (ordfører Kristiansund). Foto: Arbeiderpartiet

I skyggen av de voldsomme sykehusprotestene skal 35 renholdere konkurranseutsettes. Dette bør ikke Høyre være bekjent av.

Nordvestnytt.no
Nordvestnytt AS

Publisert:

27. mars vedtok styret i Helse Møre og Romsdal å konkurranseutsette 35 renholdere ved sykehusene i Molde og Kristiansund.

Som folkevalgt treffer man mange, men få har gjort like stort inntrykk som møtet med konkurranseutsatte renholdere. Folk er fortvila, forbanna og usikre på framtida.

Berger jobben? Hva blir lønna? Og hva blir arbeidsbetingelsene? Er det mulig å få gjort ferdig fagbrevet? Sikkert er det i hvert fall at AFP-ordningene forsvinner, og at de andre lønns- og arbeidsbetingelsene er satt i spill.

Helseforetaket har beregnet at det kanskje kan spares kostnader tilsvarende ti stillinger på konkurranseutsettinga. I tillegg skal det private renholdsfirmaet ha sin profitt. Det er lett å se hvem dette går utover. Som vanlig begynner man med dem som allerede tjener aller minst; dem som allerede sitter nederst ved bordet.

Hvor mange penger det vil blir spart i praksis, er et åpent spørsmål. Ansatte hiver seg i dag rundt når det må gjøres en smittevask. Tida er knapp, men om ikke jobben gjøres skikkelig får det umiddelbart konsekvenser for pasientene. En av renholderne begynner i dag å jobbe klokka klokka seks, istedenfor klokka sju som instruksen sier, så legene skal slippe vask på kontoret når de tar imot pasienter. Hva skjer med en slik praksis når regninger skal sendes eksternt fra et privat firma til helseforetaket?

Denne politikken er ikke helse-Norge verdig. Vi forstår at Høyre og Høie har et annet syn på konkurranseutsetting enn oss. Men på et tidspunkt må det være nok. Og på et eller annet tidspunkt bør man starte konkurranseutsettingene et annet sted enn hos dem som allerede tjener minst.

Dette handler om anstendighet for vanlige arbeidsfolk.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...