Nordvestnytt AS

Nordvestnytt.no

Trakk i bunaden i protest:

Trebarnsmor Stine på Smøla vil stille helsestyret til ansvar, men hun er maktesløs

Det plager smølværing Stine Hopmark fra Hellesfjord at ikke folket kan stille styret i helseforetaket til ansvar for beslutningen. – De hører ikke på oss, sier hun, som sammen med Ann Helen Stamnsve har tatt initiativet til markeringa på Veiholmen onsdag ettermiddag. Foto: Robin Røkke

Smølværingene vil ikke gi opp kampen for fødetilbudet på Nordmøre. – Jeg kjenner avmakt, sier Stine Hopmark, en av initiativtakerne bak dagens bunadsaksjon på Veiholmen.

Nordvestnytt.no
Nordvestnytt AS

Publisert:

Sist oppdatert: 11.04.2019 kl 06:14

27. mars vedtok styret i Helse Møre og Romsdal å legge ned fødetilbudet i Kristiansund for å slå det sammen med tilbudet i Molde. Dette vil føre til tre timers reiseveg for gravide kvinner på Smøla.

– Jeg føler at dette er e ei viktig sak å kjempe for. Vi vil gjøre det vi kan, sier Hopmark.

Smølakvinner tok på seg bunaden for å markere at det ikke er greit å utradere fødetilbudet på Nordmøre. Foto: Robin Røkke

Hun og mange titalls andre hadde trukket i bunaden onsdag ettermiddag, slik at det var godt synlig at de ønsket å protestere. Selv har hun født tre barn på sykehuset i Kristiansund, og hun var veldig godt fornøyd med behandlingen den gang.

Det fløt over

– Det fløyt over, for det var en opprivende runde med det nye sykehuset, og de slår sammen og vi får lang reisevei, sier hun. – Vi må reise flere ganger i et svangerskap.

Det handler om kvinnehelse. All abort og gynekologi må da til Molde, med mindre det er snakk om poliklinisk inngrep mellom 8-16.

– Det er også en belastning å reise når du er gravid. For eksempel hvis du har en blødning, eller svangerskapsforgiftning eller om jordmor ikke finner tegn til liv. Dette handler ikke om spesialisthelsetjenesten, men om nærhet, sier Hopmark.

Smøla-kvinner og noen gemaler protesterte mot kuttet i fødetilbudet. Foto: Kurt Sivertsen

Vil stille dem til ansvar

Hopmark sier at det har plaget henne at ikke helsestyret kan bli stilt til ansvar, for det er ikke politisk valgt. Når folk på Nordmøre har samlet seg, så hører ikke styret på dem, sier hun.

– Jeg kjenner avmakt, men vi kjemper videre. På Nordmøre har det vært litt sånn: "Det nytter ikke", så har vi ikke gjort noe. Men nå gjør vi det.

Etter paraden i det som må kalles bitende vårvær gikk ferden inn på Havkroa der de fikk servert boller, saft og kaffe. Foto: Kurt Sivertsen

Hopmark sier at det har kommet fram så mange argument som gjør at avgjørelsen er tatt på ukorrekt grunnlag.

– Og Høie (helseministeren, red. merkn.) vil ikke gripe inn. Jeg er skuffa over det. Hvor alvorlig må det være? Dette er vel ikke alvorlig nok.

– Hva er greia med bunadene?

– Jeg er usikker selv. Målet er å bli sett.

Hopmark var også med på aksjonen på Edøya i forkant av styremøtet i mars.

Det var også bunadsaksjon i Kristiansund, og på Tustna i dag.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...