Nordvestnytt AS

Nordvestnytt.no

Innlegg om vindkraftutbygging på Skarsøya:

Vindbaroner

Hvem er disse vindbaronene som legger til rette for å rasere kystlandskapet vårt med vindkraftverk? Hvem er disse som best arbeider i hemmelighet med å bondefange grunneiere, og som forfører naive representanter for kommunene.

Nordvestnytt.no
Nordvestnytt AS

Publisert:

Hvem er disse som ifølge enkelte grunneierne på Skarsøya har vært så generøse og som har gitt dem landets beste avtale?

De sier at de redder klimaet og verden, men har nok bare seg selv i tankene. Her er det store penger å hente. Nye selskaper popper opp og konstrueres og rustes opp av advokatfirma fra Tjuvholmen allé i Oslo. De to ferske vindkraftselskapene Njordr og Freyr har snappet opp grunneierkontrakter i både Agder og Mo i Rana, og tatt etablerte aktører på senga, skriver Europower. Vi jobber over hele Norge med prosjekter og kommer til å være aggressive med å få til ting, sier styrelederen for Nordr og Freyr, Torstein Dale Sjøtveit. Njordr vil nå bygge vindkraftverk på Skarsøya. I et innslag i Dagens Næringsliv 9. juli 2018 bekrefter styremedlem og daglig leder i Njordr, Tore Ivar Slettemoen, at forretningsideen til Njordr er å finne områder for utbygging, finne tekniske løsninger og i neste omgang selge et ferdig prosjekt til investorer.

Torstein Dale Sjøtveit har en lang karriere i Norsk Hydro bak seg, før han forlot selskapet i 2008 til fordel for Aker Yards ASA. I november 2009 ble Sjøtveit administrerende direktør for Sarawak Energy på Borneo i forbindelse med bygging av dammen Bakun, som skulle forsyne et smelteverk for aluminium med strøm. Det var i utgangspunktet Norsk Hydro som skulle bygge og drive smelteverket, men det ble såpass kontroversielt at Hydro trakk seg ut. I februar 2010 ble saken omtalt av Fremtiden i våre hender. Flere tusen urfolk ble kastet på flukt da Bakun – dammen ble bygget. Mange av dem som hadde mistet sine hjem, hadde på dette tidspunkt heller ikke blitt kompensert. Da NRK Urix omtalte saken i januar 2010 kom det fram at 15 urfolks – ledere hadde blitt arrestert da de forsøkte å overlevere en protest til regjeringen. Det fremgikk også av reportasjen at «en nordmann får millionlønn for å legge regnskog under vann». Ifølge Bruno Manser Fund fikk Sjøtveit utbetalt nær 7 millioner norske skattefrie kroner pr. år.

Tore Ivar Slettemoen er utdannet sivilingeniør med mastergrad i finans og markedsføring, og er også styremedlem i Freyr. Slettemoen har bakgrunn fra Norsk Vind Energi og vært med på oppkjøp av flere vindkraftverk for videresalg. Siste salg var Måkaknuten Vindkraftverk i Rogaland som i mars i år gikk til Zürich kommune. Norsk Vind Energi prøver også på å få tilgang på Svarthammaren vindkraftverk i Snillfjord kommune i Trøndelag, der selskapet til alt overmål konkurrerer med Njordr om å få konsesjon!

Norsk Hydro eier 34 % av aksjene i Njordr, og er representert i styret med Tor-Ove Horstad. Tor-Ove Horstad var i sin tid med på å fremforhandle avtalen mellom Hydro og gruve- og aluminiumsselskapet Vale. Han har også vært sjef for Hydro Brasil hvor selskapet har fått sterk kritikk for miljøødeleggende virksomhet. Norge gir støtte til Brasil for at de skal bevare regnskogen, samtidig som det delvis statseide Norsk Hydro hugger ned regnskogen.

Sjøtveit og Slettemoen har direkte relasjoner / roller i 4 selskaper i Norge. Etter opplysninger som er tilgjengelig i dag så har disse selskapene til sammen 1 ansatt. Sjonfjellet Vindpark AS, som er et heleiet datterselskap av Freyr AS, er opprettet i januar 2019. Også her er Sjøtveit styreleder og Slettemoen styremedlem. Rana kommune har tidligere satt seg mot utbygging av vindkraft på Sjonfjellet. Ifølge Rana Blad lover Sjøtveit nå 2.500 arbeidsplasser, investeringer på 30 milliarder kroner, årlig lokal verdiskapning på 100 millioner kroner fra Sjonfjellet Vindpark med 83 vindturbiner samt en gigabatterifabrikk som vil bli dobbelt så stor som Tesla sin batterifabrikk i California. Rana Blad bruker ord som luftig og utopi, og ser for seg et fremtidig scenario der politikerne ønsket seg en gigafabrikk med tusenvis av ansatte, men fikk et vindkraftverk med noen få ansatte. Mens Freyr får tilgang på kraft som det, uten en fabrikk i Rana, nok er bruk for andre steder. Tom Einar Jensen er daglig leder i Freyr og arbeider nok med å lufte prosjekt for å få politikerne i Rana til å snu. Også Tom Einar Jensen har vært ansatt i Norsk Hydro, er den yngste av vindbaronene, og bror av landets finansminister.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...