Nordvestnytt AS

Nordvestnytt.no

Hege på Skardsøya ønsker vindmøller velkommen:

Vindmølledebatt uten gjensidig respekt

Hege Sveinsdatter Skar bor på Skardsøya, og hun vil få utsikt til vindmølleparken som er planlagt. Hun håper at de som deltar i debatten tenker over hvordan de ordlegger seg, selv om hun forstår at det er sterke følelser i saken. Foto: Robin Røkke

Jeg er for. Det er viktig for meg å fortelle det, fordi jeg ser få andre som er for som velger å gå ut offentlig med det. Kanskje med god grunn?

Nordvestnytt.no
Nordvestnytt AS

Publisert:

Først vil jeg bare starte med å fortelle min personlige mening angående en potensiell vindmøllepark på Skardsøya. Og ja, la meg få kalle det en vindmøllepark. Jeg er for. Det er viktig for meg å fortelle det, fordi jeg ser få andre som er for som velger å gå ut offentlig med det. Kanskje med god grunn? Jeg skriver ikke dette innlegget for å diskutere for eller imot vindmøller, men for å ta et oppgjør med denne ufyselige debatten som har pågått. Dette kan kanskje også gi et svar på hvorfor «for-siden» har holdt seg så stille, noe som jeg ser har blitt etterlyst i Facebook-gruppen «Nei til vindkraftverk i Aure/Skardsøya».

Jeg selv har heller ikke hatt lyst til å ytre min mening, men nå føler jeg at grensen er nådd. Jeg personlig, og flere andre har stått på sidelinjen og vært vitne til både personangrep, ryktespredning, stygge sammenligninger og dritkasting fra den såkalte «nei-siden». Jeg har utallige screenshots fra motstandsgruppen på Facebook og diverse andre grupper. Der blir det skrevet litt av hvert om både utbygger, NVE, politikere og «forkjempere». Jeg velger bevisst å sette «forkjempere» i hermetegn, fordi jeg syns det blir feil å kalle de som er for vindmøller for forkjempere. Det fins ikke noen forkjemper-gruppe i Aure så vidt jeg vet.

Det har nylig forekommet en hendelse på Skar, som har gjort at jeg føler meg nervøs og paranoid. 19 rundballer som eies av min pappa, Svein Skar (grunneier i denne saken), har blitt skåret opp med kniv, og det mistenkes at hendelsen kan ha noe å gjøre med den pågående vindmølledebatten. 19 rundballer er oppskåret, og 19 vindmøller er tenkt bygd. Jeg beskylder ikke noen for å ha gjort dette, og jeg håper virkelig ikke det har noen sammenheng, men det føles sånn. Om det skulle vise seg at dette faktisk er tilfellet blir jeg virkelig lei meg og sjokkert. Men så er jeg for så vidt allerede ganske sjokkert over oppførselen til noen. Og det stopper ikke der. Pappa mottok også tidligere en telefon hvor noen påstod at det var uvennskap mellom han og en nabo (som også er grunneier). Vedkommende ville spørre fordi dette er visstnok et rykte som har blitt spredt på bygda, og grunnen til dette «uvennskapet» var at begge er grunneiere som har ulik mening om vindmøllesaken. Dette ryktet stemmer aldeles ikke, og det bekreftes av begge grunneierne. Da er mitt spørsmål: Hvor kommer disse ryktene og påstandene fra?

Innimellom går jeg inn på Facebook-gruppen til motstanderne, «Nei til vindkraftverk i Aure/Skardsøya», for å lese hva som legges ut der. En god del av det som blir skrevet er selvfølgelig saklig og skikkelig, men ikke alt. Det er ikke sjeldent at jeg leser innlegg og kommentarer hvor det står påstander om de som er for vindmøller i negativ forstand, for eksempel at de er uvitende, lettlurte, dumme, idioter og naive. Dette synes jeg er en ekstremt dårlig holdning å ha til andre mennesker når det eneste de har gjort «feil», er å ha en annen mening om en enkeltsak.

Det har også forekommet at utbygger og NVE har blitt sammenlignet med blant annet Hitler, Quisling og mafia, og det har blitt stilt spørsmål (som kanskje var ironisk ment) om det skal settes opp piggtråd, minefelt og skilt med tysk tekst. For meg er det helt ufattelig at noen faktisk tør å dra den sammenligningen. Det er totalt respektløst ovenfor de som faktisk levde under 2. verdenskrig, mennesker som lever i krig i dag eller som har opplevd krig. Også i forhold folk som har blitt utsatt for groteske handlinger og urettferdigheter av mafia. Vi er så heldige som har vokst opp i lille Aure i NORGE og de fleste av oss kommer forhåpentligvis aldri til å oppleve en sånn ufred. Det jeg vet er at de fleste har lært om krig på skolen og sett det på nyhetene, og jeg trodde det var allmenn kunnskap at krig og terror er helt forferdelig. Har noen virkelig falt så langt ned i informasjonskløften at de tror bygging av et vindkraftverk kan måles med krig og diktatorer? Det er ikke ulovlig å ha en diskret samtale hvor man lufter slike tanker, men å dele de på en offentlig plattform syns jeg er ekstremt drøyt og ufint.

Jeg har også sett at det har blitt snakket om en slags mulig protest, den går ut på at hytteeiere og fastboende skal slutte å benytte seg av de lokale nærbutikkene og næringsvirksomhetene. Hva som er formålet med dette er for meg veldig uklart. Er det de lokale næringsvirksomhetene på Skardsøya/Aure som kan for at det eventuelt blir vindmøller her i kommunen? Om det blir noe av vindmølleparken og de lokale næringsvirksomhetene får tilbud om å delta i byggeprosessen, skal de da takke nei i frykt for at folk skal slutte å benytte seg av dem? Er det virkelig noen som mener at det er rett? Vi bor i en liten kommune hvor det til tider kan være begrenset med arbeidsoppdrag. Og om det faktisk blir vindmøller og noen takker ja til å bli med i byggeprosessen, er det veldig stygt om noen velger å la sin forakt for vindmøllene gå utover dem. Jeg har full forståelse for at folk vil vise sin motstand overfor den påtenkte vindmølleparken, men for all del, ikke la det gå på bekostning av andre menneskers livsgrunnlag og vårt alles nærmiljø.

Det provoserer meg når jeg ser at det blir etterlyst en «for-gruppe» av motstandere av vindmølleparken, og det blir skrevet at vi må stå fram med meningene våre for å få i gang litt diskusjon. Dette synes jeg er ganske selvmotsigende fordi det er jo allerede skrevet svart på hvitt i Facebook-gruppen at de som er for vindmøller er uvitende, naive, idioter, at de driver med usannheter og de ser ikke hele bildet. Dette er overhode ikke respekt for andres meninger.

Jeg har hørt enkelte si at de tør ikke å stå fram og si at de er for, fordi det er fare for uvennskap med sambygdinger og de føler ikke at meningene deres blir respektert. Jeg har snakket med motstandere som selv sier at denne debatten har gått alt for langt, og det er jeg enig i. Jeg har også fått hørt at man har ikke lov til å holde seg nøytral, at man må ta et valg. Mange har kanskje ikke lyst eller interesse av å engasjere seg i vindmølledebatten, så hvorfor må man velge? Og hvorfor er det så interessant for andre å vite hvem som er for eller imot, er det for å kunne vurdere egen holdning og oppfatning av vedkommende ut i fra om de er enig eller uenig med deg? Det er i hvert fall den eneste forklaringen jeg kan tenke meg.

Det blir gått ekstra hardt ut mot politikerne i Aure når det gjelder deres meninger. Det har blitt skrevet på Facebook at folk ikke vil stemme på partiene som ikke velger en side av saken i kommunevalget som skal foregå i høst. Jeg har også lest kommentarer hvor det blir antydet at kommunestyret er korrupt fordi de «virker» positive til saken, når de ikke har kommet med et standpunkt ennå. Det er skummelt at noen kommer med slike påstander. Jeg synes også det er skummelt at noen er villige til å basere sin stemme i valget i høst på en enkeltsak, og ikke på politikken de enkelte partiene fører.

Jeg synes egentlig dette er en vanskelig sak å forholde seg til. Det er mange argumenter, både for og imot som må tas i betraktning, og det er ekstremt mye å sette seg inn i for å få et skikkelig overblikk over saken. Det er mye informasjon man skal ta innover seg for å gjøre seg opp en mening. Jeg selv prøver alt jeg kan å se hele bildet. Jeg ser negative sider ved vindmølleutbygging på Skardsøya, men også mye positivt. Urørt natur er jo det aller fineste, det er jeg fullstendig enig i, men jeg mener også at det er nødt til å skje mer i Aure kommune. Vi har behov for blant annet bedre økonomi og mer strøm (ja, jeg påstår faktisk at det er behov for mer strøm). Hvor skal kommunen hente de pengene fra? Vi mister mye i eiendomsskatt fra Equinor på Tjeldbergodden nå, og Aure Rehabiliteringssenter står i fare for å bli nedlagt, dette er store tap både for kommunen i seg selv og lokale næringsvirksomheter.

Jeg bikker hvert fall over på positiv side, både til vindkraft generelt og vindmøllepark på Skardsøya. Det er min personlige mening, men jeg respekterer også fullt og helt at andre er både motstandere og nøytrale til saken. Hvordan hadde verden sett ut om alle skulle vært enige i alt? Det hadde nok ikke vært noe bedre det heller. I dag er alle lovgitt å få ha sine egne meninger og å uttrykke dem, og vi burde være ekstremt takknemlige for at vi får lov til å si å gjøre som vi vil i Norge, for mange er ikke ytringsfrihet en selvfølge. Da burde vi i det minste klare å holde oss for gode til drittslenging, ryktespredning og andre nedverdigende oppførsler som forekommer. Dette blir altfor useriøst, og jeg føler virkelig ikke at det er gjensidig respekt mellom partene i denne saken. Det er mulig at noen av eksemplene jeg har skrevet om her også er rykter, men det får bare være, dere skjønner poenget.

Jeg håper med dette, at fra nå av kan vi alle gå litt inn i oss selv, tenke over det vi sier og skriver, og begynne å oppføre oss som voksne folk!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...