Nordvest-Nytt AS

Omstridde nye internettreglar godkjent av EUs medlemsland

Trass svensk motstand sa EUs ministerråd ja til det kontroversielle nye direktivet til blokka om opphavsrett på nettet.

Reglane, som allereie er godkjente av EU-parlamentet, vart stemt igjennom med 19 mot 6 stemmer. Dermed kan det nye direktivet, som etter planen òg skal gjelde i Noreg, tre i kraft.

Det offisielle målet med dei nye reglane er å styrke rettane til journalistar, medium, fotografar, filmskaparar, forfattarar, musikarar, kunstnarar, forskarar og andre som lastar opp innhald som er beskytta av opphavsretten på nettet.

Dei skal bøte på problemet med at internettgigantane i dag tener seg rike på å spreie andres innhald, medan dei som står bak innhaldet, berre får ein brøkdel av pengane dei fortener.

Det er særleg artikkel 13 i det nye EU-direktivet som har vore omstridt. Denne artikkelen gir sosiale medium som Facebook og YouTube større ansvar for innhald som blir lasta opp av brukarane, mellom anna gjennom at dei skal sikre at innhald ikkje bryt reglane for opphavsrett før det blir lasta opp.

Bekymringa har vore at dette i praksis vil tvinge store internettselskap til å utvikle teknologi for å kjenne igjen innhaldet brukarane lastar opp, slik at innhald som er verna av opphavsretten, automatisk blir filtrert vekk.

(©NPK)

EUs nye reglar for internett og opphavsrett er godkjent av EUs medlemsland. Reglane er omstridde, og fleire stader har det vore demonstrasjonar, mellom anna her i Stuttgart 23. mars. Foto: AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...