Nordvest-Nytt AS

Hongkong-politikar krev FN-gransking av maktbruk mot demonstrantar

Medlem av Hongkong-byrådet Tanya Chan ber FN om å setje i verk uavhengig gransking av maktbruken til politiet mot demonstrantar i Hongkong.

- Hongkong er på randa av ei humanitær krise, sa Chan på eit møte i FNs menneskerettsråd i Genève måndag.

Ho lista opp politiovertramp mot demonstrantane og gav detaljar om upassande seksuell åtferd, overstadig bruk av makt, tilfeldige arrestasjonar og avfyring av over 2.000 tåregasspatroner dei siste månadene.

Chan talte same dag som protestane i Hongkong heldt fram på 100. dagen. Chan åtvara om at «det ikkje er nokon teikn på at politiet vil vise vere tilbakehaldne».

- Dette er eit resultat av mangel på demokrati i Hongkong, sidan regjeringa ikkje blir halden ansvarleg for si godkjenning av misbruk utført av politi, sa ho.

- Politiet kallar demonstrantane kakerlakkar og ser på valdsbruk mot dei som akseptabel kamp mot skadedyr, sa ho.

- Kvifor sit Kina som medlemmer i dette menneskerettsrådet?, spurde Chan.

Chan er grunnleggar av Hongkongs pro-demokratiske Civic Party. Ho vart tidlegare i år dømt til åtte månaders fengsel på vilkår for deltaking i ein grasrotkampanje i 2013 og i den såkalla paraplyrørsla året etter.

Chan understreka at det er nødvendig med auka internasjonal merksemd, særleg i lys av at det 1. oktober er 70 år sidan skipinga av Folkerepublikken Kina.

Politiet forsvarer

På spørsmål frå AFP om Chan fryktar at Kina kan sende hæren inn i Hongkong for å stanse protestane, svarer ho at ho ikkje trur Beijing ser behovet for det, sidan Hongkong-politiet «eigentleg gjer jobben for dei».

Same dag som Chan heldt tale i Genève, forsvarte Hongkongs største politistyrke at politiet brukar skarp ammunisjon mot demonstrantar som kastar bensinbomber.

I ei fråsegn skriv politiet at bensinbomber kan føre til dødsfall, og at politiet er nøydd til å reagere med same maktbruk, eventuelt med våpen, for å stanse dei.

Dagen før braut det ut gatekampar mellom politiet, demonstrantar og Beijing-vennlege motdemonstrantar. Demonstrasjonen vart halden utan løyve frå styresmaktene, men han var stort sett fredeleg. Nokre av demonstrantane sette fyr på vegsperringar, og ved eitt tilfelle trekte politifolk våpen for å åtvare demonstrantar som kasta bensinbomber frå nært hald.

Det vart òg meldt om samanstøytar mellom demonstrantar som fryktar for Hongkongs sjølvstyre og motdemonstrantar som støttar styresmaktene i Beijing.

15 veker

Dei 15 vekene protestane har vart, har politiet brukt tåregass, gummikuler og vasskanonar med blått fargestoff for å stanse demonstrantar som har tydd til meir ytterleggåande metodar, som hærverk, sperring av gater og forsøk på å ta seg inn i offentlege bygningar.

Førre veke fekk politifolk blankofullmakt til å utføre arrestasjonar og bruke makt når dei meiner det er nødvendig, sjølv når dei ikkje er på jobb.

Hongkongs leiar Carrie Lam har gitt etter for eitt av det viktigaste kravet til demonstrantane og trekt tilbake ei omstridd lov som opnar for at personar i Hongkong kan bli utleverte til Fastlands-Kina for å bli straffeforfølgde der.

Men ho har ikkje gått med på kravet om valreform, og ho vil heller ikkje innleie ei gransking av politivald, slik demonstrantane krev.

(©NPK)

Politi avfyrer tåregassgranatar frå eit hustak under demonstrasjonar i Hongkong i august. Arkivfoto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix

Ein demonstrant med lasergevær under demonstrasjonar i Hongkong søndag. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...