Nordvestnytt AS

Skuleelevar i Bergen streika for klimaet

Fredag skal elevar streike for klimaet i over 1.600 byar over heile verda. I Bergen tjuvstarta studentar og elevar torsdag med protest på Torgallmenningen.

Tusenvis av bergenselevar skulka skulen torsdag for å markere klimakrisa. Streiken vart arrangert av klimarørsla Klimaopprøret, som er ei samanslutning av totalt 22 organisasjonar.

Skulestreiken markerte at barn og ungdom krev sterkare innsats for klimaet frå styresmaktene.

Ikkje gyldig fråvær

I Noreg blir det arrangert fleire skulestreikar fredag, mellom anna i Stavanger, Haugesund, Mandal, Bergen, Gjerstad, Oslo, Trondheim og Ås, ifølgje nettsidene til arrangørane.

Natur og Ungdom har tatt til orde for at dei streikande elevane bør få godkjent fråværet som gyldig på politisk grunnlag.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) rosar engasjementet, men vil ikkje gi gyldig fråvær for streiken.

- Stolt

Rektor Ronny Michelsen ved St. Paul ungdomsskule i Bergen har likevel gitt elevane som streika, gyldig fråvær, skriv Bergensavisen.

- Foreldre har bedt om at fråværet på grunn av aksjonen ikkje blir sett som skulk, og det må vi vere opne for. Miljø- og klimasaka er ein del av medvitet vårt, og dei som ønsker å markere og aksjonere, skal få lov til det, seier han til avisa.

Byrådet i Bergen, gruppeleiarane frå Ap, KrF og Venstre og ordførar Marte Mjøs Persen (Ap) dukka opp for å vise støtta si til dei streikande elevane.

- Menneskeskapte klimaendringar er den største trusselen mot kloden vår. Mange vaksne har sove for lenge i klimatimen, og eg er stolt over elevane i byen som går ut på gatene og krev innsats, seier Roger Valhammer, byråd for barnehage, skule og idrett.

Streikar over heile verda

Dei verdsomspennande demonstrasjonane er inspirerte av den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16). I fjor byrja ho å skulke skulen kvar fredag for å rette søkelyset mot klimaproblema.

Ifølgje tal på torsdag er det fredag planlagt 209 demonstrasjonar i Frankrike, 195 i Tyskland, 178 i Italia, 158 i USA, 123 i Sverige og 107 i Storbritannia.

Demonstrasjonane skal haldast utanfor rådhus og parlamentsbygningar. Det er planlagt 141 demonstrasjonar i Tyskland, 117 i USA og 95 i Sverige.

Greta Thunberg skriv på Twitter at det blir arrangert skulestreikar på 1.659 stader i 105 land.

- Fredag skulestreikar vi for framtida vår, og vi vil halde fram med det så lenge det trengst. Vaksne er velkommen til å bli med, skriv Thunberg.

(©NPK)

Fleire tusen skuleelevar streika for klimaet og møtte opp på Torgallmenningen i Bergen torsdag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...