Nordvestnytt AS

Nordvestnytt.no

Debattinnlegg fra Vidar Holm:

Smøla til Trøndelag?

Det har vært tema en god stund.

Nordvestnytt.no
Nordvestnytt AS

Publisert:

Ja, noen har ment det hele sitt liv.

Det diskuteres heftig. For og i mot.

Nå har "Smøla til Trøndelag" også blitt ei politisk liste på Smøla.

Behøves det, da? undrer noen. Hurra, roper andre. Lister er noe som er blitt vanlig rundt om i landet de siste årene spesielt.

Nordmørslista kjenner vi alle. Fra fylkestinget og i Kristiansund. I år også i Aure og de gjør en viktig jobb. Nordmøres og Nordmørslistas egen og eneste jordmor i felten, Elisabeth Jørgenvåg, vet vi alle hvem er, nå etter siste ukes tumulter.

Ålesund har to lister så vidt jeg vet. I Molde holder Terje Tovan og gjengen i Borgerlisten de andre i kommunestyret varme i trøya.

Ikke minst i anledning den heftig pågående debatten om E39-traseen mellom Molde og Ålesund. Møreaksen kontra Romsdalsaksen.

Har de andre saker på agendaen enn den de oppsto på grunn av? spørres det ofte når ei liste dukker opp.

Ja det har de. Lister oppstår på grunn av at engasjerte folk i lokalmiljøet finner ut at de vil forsøke å forandre på noe som ingen andre helt vil ta tak i.

Samtidig vet de jo at om de velges inn i kommunestyret så deltar de i alt arbeidet et kommunestyre sysler med i en kommune.

Da hjelper det ikke å si at: nei her har vi bare en ting i hodet!

Man skal på lik linje med alle andre lokalpolitikere velges inn. Jeg kan ikke få sagt tydelig nok at partifarger og logo ikke teller mest når et kommunestyre skal velges.

Da handler det om å få inn de folkene man vet bryr seg om kommunen sin.

Man bytter jo om på nominasjonsrekkefølgen innad i partiene og. Ved et kommunevalg har det ofte innvirkning på valgresultatet. I små kommuner behøves ikke mange stemmer for å få folk nede på listen lenger opp.

Ingen er så enfoldige at de tror at om bare den ene tingen oppnås er jobben ferdig.

Det er mange andre saker som opptar velgerne i en kommune, og det vet jo de som stiller til valg i de forskjellige partiene og listene da de jo selv er en del av kommunens innbyggere og lokalmiljøet.

Ikke at jeg vet om noen har sovnet og stivnet hen i sentralpolitiske holdninger, men spørsmålet om Smøla burde bytte fylke, har vært lite debattert. Nå får man i alle fall en debatt, og folk må stå fram og si hva man mener.

Så bare det at lista finnes gjør at den er aktuell.

Om så ikke de får en eneste plass i kommunestyret så har de satt en sak på agendaen.

Det vil nok veie tyngre for en lokalpolitiker tilsluttet et parti å innta "ureglementerte" standpunkt men jeg tror at nå som spørsmålet om fylkestilhørighet settes på dagsordenen vil og må alle tilkjennegi sitt syn og at det er sant det som sies.

En slags forløselse. Som, trommevirvel, heldigvis ikke krever transport i bil, båt og bil før ankomst et eller annet sykehus.

Slik fungerer og skal et demokrati fungere. Det skal debatteres, diskuteres, til tider regelrett krangles for å komme frem til felles beste multiplum. Da må man ha de rette verktøyene for å komme frem til de beste resultatene.

"Smøla til Trøndelag" er et slikt verktøy nå. Ikke nødvendigvis fordi Smøla automatisk havner i Trøndelag men det fortjener å få mer fokus enn det har fått til nå.

Det smalt på Nordmøre forrige uke vil noen si. Mens andre bare trakk på skuldrene og sa "hva sa vi"? To ganger.

Først kom en spørreundersøkelse som omfattet Aure, Smøla, Surnadal og Kristiansund (se link) som vel kanskje egentlig bare bekreftet det mange trodde og visste. Veldig mange ser nordover hva gjelder helsetilbud, samferdsel og tilhørighet. Ikke så rart. Bortsett fra Kristiansund ligger alle tre kommuner nord for Halsafjorden. Smøla riktignok ikke landfast uansett hvor man skal. Som vi jo har fått erfart nok en gang. Lørdag var øya isolert. Verken hurtigbåt eller ferje gikk. Slikt skjer tenker vi. Vi er da et hardbarket øyfolk.

Greit nok, men det hadde ikke vært så urimelig om også Smøla hadde et hull under fjorden som de to naboøyene våre nord for oss. Eller øyrekken litt lenger sør i fylket som får tunnel og broer.

Ser man på tallene angående kostnader i forhold til antall hoder er det ingenting som tilsier at ikke også Smøla skulle hatt både et og to hull under fjorden.

Men har noen stått på for dette lokalt og i et samlet Nordmøre? Og ville det vært vilje sentralt i fylket for det?

Det samme gjelder for så vidt Talgsjøforbindelse og Halsafjordforbindelse. Riktignok sorterer sistnevnte under E39, og er mer nasjonalt anliggende, men ikke mer enn at også der må det kjempes lokalt for å komme frem i køen. Noen damer i Halsa strikket seg faktisk til en ny E39-veistubb nylig. Viktigheten av lokalt engasjement igjen der altså.

Den andre smellen, som vel heller ikke kom som noen stor bombe på mange av oss, var nyheten om at Aure rehab. og Føden i Kristiansund planlegges nedlagt.

Lenge før noen vet om det blir noe fellessykehus på Hjelset.

Men ved å legge ned på Nordmøre og tappe området for fagfolk og kompetanse bidrar det jo til å legge området brakk og samtidig øke sjansen for at sykehusdrømmen realiseres.

Ingen FÅR noe, og det blir heller aldri noens TUR. Man må stå på for det selv. Slik fungerer demokratiet.

Men det er da lengre til Steinkjer enn til Molde sier noen.

Spørs hvordan man måler det. I kilometer eller lynne og vilje til samarbeid og egeninteresser.

Trøndelag lever tilsynelatende godt med alle sine byer og store tettsteder samt bygder kontra fellesskapets beste.

Ikke ivret Trøndelag så veldig for store kommunesammenslåinger heller. Noen ble det. Men de var raske til å slå sammen Nord og Sør Trøndelag. Nord Trønderne var de som var mest skeptiske. Man fryktet Trondheim. Men Trondheim har jo vært hovedstaden for også Nord Trøndere siden 997 så frykten var vel i grunnen ubegrunnet fordi hele Trøndelag er sterkt som region og det er et avhengighetsforhold gjensidig respekt som hersker.

Hovedtyngden av næringslivet ligger helt sør i fylket og Trondheim er og blir den ubestridte storebror siden de teller 200 000 hoder snart. Blant annet fordi min bostedskommune Klæbu, nyttårsaften blir bydel i Trondheim ved sammenslåing og antallet innbyggere økes med 6000.

Men samtidig er ikke Trondheim større enn at de må lytte til de store innen næringsliv og lokalpolitikk andre steder. Husk også at nettopp for å holde balansen ligger fylkesadministrasjonen fortsatt i Steinkjer.

De to ubestridt største verdiskapende kommunene i Trøndelag ligger rett nord for Smøla. Smøla ville ikke i så måte skjemme laget om de fikk Trøndergrensestreken sør for seg. Alle gode ting er tre?

Sentralisering av makt og bestemmelsesrett er ikke noe jeg heier på.

Har sagt på spøk at det går ikke å ta tak med en ordfører som ikke finnes i en kommune som ikke eksisterer.

Sagt på en sivilisert måte. Det er langt til de man kan klage sin nød til om man er sentralisert inn i et stort geografisk område som er tynt befolket der du bor.

Som nevnt skal min bostedskommune bli bydel i Trondheim nyttårsaften. Det var det noen av oss som ikke var ubetinget enige i.

Vi ville vite mer før vi bestemte oss. Men i stedet for å banke opp ordføreren, arrangerte vi et nytt folkemøte i kulturhuset da kommunens eget møte fremsto mer som en hallelujahyllest for JA til sammenslåing. Det var ingen innsigelser av noe slag mot sammenslåing på det møtet.

Vi hyrte blant annet inn en professor i samfunnsvitenskap med fartstid som rådmann i Bergen kommune og hva det nå var alt. For å gi kommunens innbyggere et mer nyansert bilde.

Det endte med 67 prosent JA til sammenslåing. Men man kunne gå med løftet hode for man hadde gjort sitt og at ting ble fremstilt på best mulig måte.

Ikke fikk jeg juling av ordføreren heller men en dag hun og jeg møttes tilfeldig, klappet hun meg på skulderen og lurte på hvordan det gikk.

Jo, takk bare bra, men med Klæbu som egen kommune gikk det skit. Så lo vi. Ekte demokrati!

I år var hun innstilt til 7. plassen for felles liste Klæbu/Trondheim i høst men stiller ikke og jeg fikk spørsmål om å stille på liste for annet parti Klæbu/Trondheim. Men det har jeg ikke tid til, siden det er et par andre spørsmål inne helse og regionspørsmål som må fikses opp i først, svarte jeg.

Dette nevner jeg ikke for å skryte men for å vise at i demokratiet kan alle heve stemmen og jobbe for andres og kanskje sine saker.

Vi er likekvinner og menn.

Det tror jeg folkene som utgjør "Smøla til Trøndelag" gjør fordi de mener at ting ikke er så bra som de kan bli. Så får tiden vise hva som kommer ut av det.

Det er opp til hver enkelt av oss å ta et standpunkt.

Godt valg når den tid kommer.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...