Nordvest-Nytt AS

Stoltenberg: - Vegen til fred i Afghanistan er lang og hard

I ein minnetale 11. september sa NATO-sjef Jens Stoltenberg at alliansen ønsker ei fredeleg løysing i Afghanistan, men at vegen dit er lang og hard.

Onsdag talte Stoltenberg og den amerikanske NATO-ambassadøren ved ei minnemarkering utanfor NATO-hovudkvarteret i Brussel. Ved inngangen står eit minnesmerke laga av forvridd stål frå tvillingtårna i New York som rasa i terroraksjonen for 18 år sidan.

- Når vi går forbi dette minnesmerket kvar dag, hugsar vi lidingane og det forferdelege tapet. I dag minnest vi dei 2.977 som mista livet den dagen, sa Stoltenberg.

Heile alliansen stilte seg bak USA i solidaritet den gongen.

- Det var éin for alle, alle for éin. Sidan den gongen har vi kjempa mot terror saman. Tusenvis har tenestegjort, og mange har betalt den høgaste prisen. Vi må sørgje for at tapet deira ikkje var forgjeves, sa generalsekretæren.

Nyleg braut fredssamtalane mellom Taliban og USA saman. 18 år etter invasjonen av Afghanistan, har Nato framleis styrkar i landet.

- Det er for tidleg å seie når det kan bli samtalar igjen, men det må bli nye samtalar. Alle medlemmene i alliansen ønsker ei fredeleg forhandla løysing, men ho må oppfylle nokre grunnleggande vilkår og sikre freden. Målet med det militære nærværet er å legge til rette for ei fredeleg løysing, heldt Stoltenberg fram og innrømte samtidig at vegen til fred i landet er lang og hard.

- Vi vil halde fram å trene afghanske tryggingsstyre slik at dei kan kjempe mot terror i sitt eige land. Vi må sikre at Afghanistan ikkje igjen blir ei trygg hamn for internasjonal terrorisme. I tillegg må vi gjere det vi kan for å sikre kvinners rettar og menneskerettane i landet, sa Stoltenberg.

Hat

På spørsmål om kva han tenker om hatet i verda i dag, svarte han at angrepa 11. september i USA, på Utøya i 2011 og angrep mot muslimar i Noreg og på New Zealand, minner oss om at terror har mange former.

- Terroren misbruker mange ulike religionar og politiske ideologiar, men alt handlar om det same, det handlar om hat. Det må vi kjempe mot med haldningar og verdiar, men nokon gonger òg med politi, etterretning og militære maktmiddel, svarte NATO-sjefen.

Mintest heltane

USAs NATO-ambassadør Kay Bailey Hutchison Ho mintest dei drepne og dei ho kalla heltane frå 11. september.

- Mannskap frå naudetatane, brannfolk, vanlege borgarar som risikerte livet for å hjelpe

Ho trekte òg fram solidariteten USA opplevde etter angrepet.

- Vår allierte stilte seg bak oss. Nato var svaret på spørsmålet om kollektiv tryggleik for 70 år sidan og er det framleis, sa Hutchison.

- Så lenge vi står samla.

(©NPK)

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg heldt minnetale utanfor NATO-hovudkvarteret i Brussel under markering av 18-årsdagen for terrorangrepa i USA 11. september 2001. Foto: Fredrik Ljone Holst / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...