Nordvest-Nytt AS

Store metoo-forskjellar i Sverige og Danmark

I Sverige førte metoo-kampanjen til demonstrasjonar og debattar med krav om politisk endring. I Danmark vart derimot rørsla omtalt som ei heksejakt.

Det viser ei ny undersøking frå Nordicom ved universitetet i Göteborg. I undersøkinga har svenske og danske medieforskarar gjennomgått hundrevis av medieoppslag om metoo-rørsla.

Studien viser at metoo fekk rundt fire gonger så mykje merksemd i dei største svenske avisene som i dei danske. I tillegg var sakene oftare omtalt på nyheitsplass i svenske aviser, medan dei vart viste til kultur- og debattsidene i dei danske.

- Heksejakt

- I Danmark vart metoo framstilt som noko ein kan ha ulike haldningar til, ikkje som eit strukturelt problem som krev svar frå politikarar eller endringar i lova. Praktisk talt ingen danske politikarar kommenterte saka i perioden, seier professor Jannie Møller Hartley ved Roskilde universitet, som er ein av forskarane bak studien.

I Danmark var særleg mannlege journalistar kritiske til rørsla.

- Forteljinga om metoo som ei «heksejakt» og ein «ulovleg folkedomstol» gjennomsyrar den danske dekninga. I Sverige vart metoo omtalt som ei folkerørsle og ein kamp mot maktstrukturar, seier den svenske forskaren Tina Askanius.

Likestilling

Forskarane meiner at forskjellane delvis må forståast i ein større samanheng: I Danmark forsvann kravet om auka likestilling ut av den danske debatten på 1990-talet og har sidan ikkje vore sett på som eit politisk problem, medan det motsette gjeld i Sverige.

I Noreg førte metoo mellom anna til oppvask i dei politiske partia, særleg når det gjeld uønskt seksuell merksemd og trakassering. I vår fremma regjeringa òg forslag om ei lovendring i kjølvatnet av metoo, som gir Diskrimineringsnemnda myndigheit til å behandle saker knytt til seksuell trakassering i arbeidslivet.

(©NPK)

Metoo-kampanjen starta på Twitter og blei raskt ei verdsomspennande rørsle. Men i nabolanda våre Sverige og Danmark fekk kampanjen høgst ulik mottaking, viser ein ny rapport. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...