Nordvestnytt AS

Wara går ut i permisjon etter at sambuaren vart sikta

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) får permisjon etter at sambuaren hans er sikta i trusselsaka. Jon Georg Dale (Frp) overtar mellombels.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) får permisjon etter at sambuaren hans er sikta i trusselsaka. Jon Georg Dale (Frp) overtar mellombels.

Laila Anita Bertheussen (54) vart torsdag sikta for å ha dikta opp ei straffbar handling ved å setje fyr på bilen til familien. Siktinga gjeld brannen natt til søndag 10. mars. Bilen stod parkert utanfor huset til paret i Oslo. Hendinga var den siste i ei lang rekke eldspåsetjingar, truslar og angrep mot bustaden og eigedommen til paret dei siste månadene.

I desember vart det teikna hakekors og skrive ordet «rasist» på hus og bil, i januar var det eit branntilløp i søppelkassa, og i februar vart bombegruppa i politiet tilkalla for å undersøke ein mistenkeleg gjenstand. 4. mars rykte bombegruppa ut på nytt etter at det vart funne eit truande brev.

I avhøyr hos PST

- Dette er eit stort sjokk for meg, men også for Tor Mikkel Wara og familien hans, sa statsminister Erna Solberg (H) på ein pressekonferanse torsdag ettermiddag, der også Frp-leiar Siv Jensen deltok.

Statsministeren vart informert om saka torsdag ettermiddag, etter at politiet hadde fått medhald i retten i å arrestere Waras sambuar og ransake bustaden til paret.

Vi mistenker at den sikta sjølv har starta bilbrannen og ved det gitt inntrykk av at ukjente gjerningsmenn har starta brannen, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland på ein pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Ho understreka at etterforskinga er i ein innleiande fase. Laila Bertheussen vart torsdag avhøyrd av PST. Det er ikkje kjent korleis ho stiller seg til siktinga.

- Saka skal etterforskast breitt og med tanke på å avklare både skyld og uskyld, sa PST-sjefen.

PST meiner det ikkje er nødvendig å krevje Bertheussen varetektsfengsla.

- Opplysninga om siktinga var eit sjokk for meg og heile regjeringa. Eg vart informert om dette like før pressekonferansen til politiet torsdag, seier Solberg.

- Tragedie

- Eg bad då Tor Mikkel Wara og Siv Jensen om å komme til kontoret mitt umiddelbart, seier statsminister Erna Solberg.

Ho understrekar at saka går veldig sterkt inn på Tor Mikkel Wara.

- - Dette er ein tragedie for han og familien hans. Wara bad i samtalen vi hadde om å få permisjon, og det vil han få i statsråd fredag. Samtidig utnemner vi samferdselsminister Jon Georg Dale som fungerande justisminister. Tor Mikkel vil ikkje vere tilgjengeleg for pressa i dag. Eg ber om forståing for det. Han har behov for å ta vare på familien sin i den vanskelege situasjonen dei er oppe i no, seier statsministeren.

- La politiet gjere jobben sin

Siv Jensen opplyste på pressekonferansen at statsministeren orienterte henne om saka klokka 15.

- Tor Mikkel er i sjokk, og det er openbert at dette går sterkt inn på han. Uansett utfall av denne saka er dette ein personleg tragedie for han og familien hans. Det er bra at politiet gjer jobben sin, og at dei held fram med det, seier Jensen.

- I dag er eg først og fremst opptatt av å vise omtanke for Tor Mikkel og hans næraste for den veldig krevande situasjonen dei er inne i. Dette er ikkje dagen for konklusjonar, sa Jensen og slo ut med armane:

- Vi veit ikkje så mykje meir og må la politiet få gjere jobben sin.

Frp-leiar Siv Jensen og statsminister Erna Solberg (H) møtte pressa torsdag ettermiddag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...