Nordvest-Nytt AS

Trump og Bolton var på kollisjonskurs på fleire område

Forholdet mellom president Donald Trump og tryggingsrådgivar John Bolton var på kollisjonskurs på fleire viktige område.

Bolton er den tredje nasjonale tryggingsrådgivaren Trump seier farvel til. Presidenten grunngir avgjerda med at dei to var sterkt usamde i mange saker

Medan Trump på fleire vanskelege område var på glid og interessert i å finne diplomatiske løysingar, stod den gamle krigshauken Bolton fram som konsekvent, konfliktorientert og lite interessert i å inngå kompromiss. Sentrale område der dei to var usamde var mellom anna korleis USA skulle stelle seg til Afghanistan, Nord-Korea, Iran og Venezuela.

I handteringa av fredsprosessen i Afghanistan vart det nyleg kjent at Trump hadde invitert Taliban-leiarar til feriestaden sin Camp David. Der skulle dei diskutere ei løysing som kunne føre til at USA kunne trekke ut fleire tusen av soldatane sine frå landet. Eit slikt møte gjekk på tvers av Boltons syn. Han støtta i si tid heilhjarta utplasseringa av soldatar i Afghanistan.

Ville bombe Iran

Også når det gjeld forholdet til Iran har Bolton vore klart meir konfliktorientert enn Trump. I eit innlegg i The New York Times i 2015 skreiv Bolton «To Stop Iran's Bomb, Bomb Iran». Kort etter at han tiltredde som Trumps tryggingsrådgivar gjekk USA vekk frå atomavtalen som var forhandla fram under president Obama og det vart innført strenge sanksjonar.

Trump har i det siste sagt at han er open for dialog og at han støttar eit fransk forslag om å endre Irans kredittgrenser. Han skal òg ha sagt seg villig til å møte Irans president Hassan Rouhani utan at det er stilt vilkår på førehand.

Nord-Korea

Trump har omtalt Nord-Koreas leiar Kim Jong-un i positive ordelag og utveksla det han har omtalt som vakre brev med den totalitære leiaren. Bolton har derimot ei historie der han har vore tydeleg kritisk og kjent for å stå for ei hard linje.

Han deltok på dei to første møta Trump hadde med Kim i Singapore og i Hanoi, men då Trump tok initiativ til tredje, vart Bolton observert i Mongolia.

- Vart irettesett

Når det gjeld utfordringane med Venezuela har Bolton jobba for å velte den sosialistiske presidenten Nicolás Maduro. USA har til liks med mange andre land erklært Maduro for å vere ein illegitim president og har gått ut med støtte til opposisjonsleiar Juan Guaidó.

Men Maduro har vist seg vanskelegare å få vekk frå presidentstolen enn venta, og Trump skal privat ha irettesett Bolton for å selje inn kor enkelt Guaidó kunne overta makta, ifølgje meldingar i amerikanske medium.

(©NPK)

Det har vore sterk usemje mellom president Donald Trump og no avgåtte tryggingsrådgivar John Bolton. Foto: Evan Vucci/ AP /NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...