Nordvestnytt AS

Ung svensk klimaaktivist møter paven

Svenske Greta Thunberg (16) er invitert til å møte pave Frans onsdag. Den tyske avisa Die Welt latterleggjer at ein biskop samanliknar henne med Jesus.

Svenske Greta Thunberg (16) er invitert til å møte pave Frans onsdag. Den tyske avisa Die Welt latterleggjer at ein biskop samanliknar henne med Jesus.

Det er talsperson for Vatikanet, Alessandro Gisotti, som opplyser til nyheitsbyrået DPA at 16-åringen er invitert til eit kort møte med paven onsdag, på sida av dei vekevise audiensane hans.

Svenske Greta Thunberg starta i august i fjor skulestreik utanfor Riksdagen med krav om ein effektiv klimapolitikk. Ho har streika kvar fredag, og skulestreikane har spreidd seg til hundrevis av byar. 15. mars streika 1,6 millionar skuleelevar over heile verda inspirert av Thunberg.

Også paven deler engasjementet hennar og har mellom anna stempla klimafornektarar som dumme.

Reagerer

Nokon synest viraken rundt Thunberg har tatt litt av. I leiaren på måndag tar avisa Die Welt eit oppgjer med at biskop Heinar Koch i Berlin har hylla den mykje omtalte svenske klimaaktivisten og trekt parallellar til frelsaren Jesus Kristus.

- Dei siste demonstrasjonane på fredag minner Koch «litt om den bibelske scenen med [Kristi] inntog i Jerusalem». Det er nesten blasfemisk å nemne Greta Thunberg i same andedrag som Forløseren, som vart avretta kort tid etter å ha komme til byen, minner Die Welt om.

Welt meiner vidare at biskopen har mista evna til å sjå ting i samanheng, og viser til at Thunberg på grunn av Aspergers syndrom kan mangle empati - noko Jesus må seiast å vere kjent for.

Langfredagsstreik
Det var på førehand varsla at Thunberg skulle til Roma. Tysdag skal ho halde tale i EU-parlamentet i Strasbourg. I ei Twitter-melding søndag skreiv ho at ho då var på toget, på veg til EU-parlamentet, det italienske senatet, Vatikanet og den italienske nasjonalforsamlinga for påskeferien.

- Eg veit det er ferie, men fordi klimakrisa ikkje drar på ferie, så vil ikkje vi gjere det, skriv ho.

Langfredag er heilagdag i Skandinavia og store delar av verda, men ikkje i Italia, så Thunberg skal leie skulestreik der.

(©NPK)

Greta Thunberg i Berlin i Tyskland. Foto: Michael Kappeler / dpa / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...