Nordvest-Nytt AS

Varslar demonstrasjonar utanfor Stortinget under Kina-besøk

Fleire organisasjonar varslar demonstrasjonar utanfor Stortinget og i Stavanger under besøket av ein av Kinas mektigaste menn.

Amnesty, Den norske Tibet-komité og Den norske Uigurkomiteen skal demonstrere utanfor Stortinget under besøket på onsdag av den kinesiske toppolitikaren Li Zhanshu, som er leiar av Folkekongressen og blir rekna for å vere nummer tre på rangstigen i Kina.

Kina blir kritisert av verdssamfunnet for ei rekke menneskerettsbrot, mellom anna for korleis dei behandlar den muslimske minoriteten uigurane.

Men det har ikkje komme signal om at dette vil bli samtaleemne under besøket i Noregs nasjonalforsamling, der han møter stortingspresident Tone W. Trøen, statsminister Erna Solberg (H) og Stortingets utanriks- og forsvarskomité.

Taus Trøen

Til NRK i førre veke sa Trøen, som er vertskap for møtet, at ho ikkje vil gå inn på detaljar på førehand om kva ho skal snakke med den kinesiske delegasjonen om.

Dei tre organisasjonane som skal demonstrere på Løvebakken, varslar likevel at dei kjem til å vise kinesarane kva dei meiner om utfordringane i landet rundt ytringsfridom og om situasjonen i den autonome Xinjiang-regionen, som i stor grad er befolka av muslimske uigurar.

Ifølgje anslag frå FN sit opptil éin million uigurar og andre muslimske minoritetar internert i leirar i Xinjiang. Kinesiske styresmakter omtaler leirane som «yrkesfaglege senter» for menneske som elles står i fare for å slutte seg til islamske ekstremistgrupper eller separatistorganisasjonar.

- Noreg livredd ny isfront

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Noreg seier til NTB at kinesiske styresmakter ikkje kan reise rundt i verda berre for å bli møtt som ein god og potensiell handelspartnar.

- Vi vil vise dei at folk i Noreg er opptatt av situasjonen i Kina. Kina er ansvarleg for grove og alvorlege menneskerettsbrot, som vi ikkje kan la passere når vi har dei på besøk, seier han.

I 2010 fekk den kinesiske regimekritikaren Liu Xiaobo Nobels fredspris. Tildelinga førte til ein kinesisk isfront mot Noreg, som innebar at Kina braut all politisk kontakt og frihandelsforhandlingane som var i ferd med å bli fullførte. Først i 2016 vart forholdet normalisert.

- Alt tyder på at ein er livredd for å oppleve situasjonen på nytt etter Xiaobo og er villige til å bli verande tause for å unngå å hamne i same situasjonen som etter Nobels fredspris, seier Amnesty-sjefen.

- Må ta opp situasjonen til uigurane

Den norske Uigurkomiteen (NUK) hevdar at alle dei rundt 2.500 uigurane i Noreg har minst éin familiemedlem i leirane i Xinjiang.

- Noreg, som er ein kjend representant for fred og har menneskerettar som kjerneverdi, må ikkje stå tause om dagens alvorlege humanitære krise i Aust-Turkestan. Situasjonen til uigurane og menneskerettssituasjonen generelt i Kina må takast opp med den kinesiske delegasjonen, seier styreleiar Bahtiyar Ømer.

I eit brev i haust bad den norske ambassaden og ambassadane i 14 andre vestlege land i Beijing om eit møte med partileiaren i den kinesiske Xinjiang-regionen for å få klargjort i kva som skjer i den avstengde regionen. Kina kalla brevet eit «uakseptabelt forsøk på å legge press på lokale styresmakter».

Demonstrasjonane i Oslo byrjar i Spikersuppa klokka 14 onsdag. 17. mai skal Stavanger kommune vere vertskap for den kinesiske delegasjonen. Under Stavanger-besøket arrangerer dei same tre organisasjonane ein ny demonstrasjon utanfor Radisson Blu Atlantic Hotel i Stavanger.

(©NPK)

Generalsekretær i Amnesty Norge Jon Peder Egenæs meiner norske politikarar burde ta opp situasjonen i Xinjiang-provinsen med den kinesiske delegasjonen som kjem på besøk. Her er Egenæs på ein pressekonferanse med Oslo Freedom Forum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen vil ikkje forskuttere at menneskerettar kjem til å bli teke opp under møtet med den kinesiske delegasjonen som besøker Stortinget onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...