Nordvest-Nytt AS

Jordras i Nittedal - 25 hus er evakuerte

Bebuarar i opp mot 30 hus er evakuerte etter at det gjekk jordras ved Hagan i Nittedal. Det er fare for fleire ras, og det er uklart når folk få flytte heim.

Ei rekke menneske som bur i nærleiken av rasområdet, har måtta evakuere på grunn av frykt for fleire ras. Dette gjeld alle som bur innanfor ein 100 meters radius frå raskanten, mellom 25 og 30 hus.

Alle måtte vere ute av områda frå klokka 17 måndag. Det er uklart når bebuarane får flytte heim igjen.

- Vi sørger for at dei som treng det, får overnatting i natt, og så får vi sjå an situasjonen, seier ordførar Hilde Thorkildsen (Ap) til NTB.

Vegen har rasa ut

Raset er ein 40 meter brei utgliding og er sju til åtte meter høgt. Det gjekk i tettstaden Hagan måndag morgon.

Ingen personar eller bygningar vart skadde, men raset gjekk like ved eit bustadhus.

Jordraset har skapt eit stort og breitt hol i vegbana. Halve vegen er borte der holet er på sitt breiaste, og både vegskilt og autovern har falle ned i holet. Ein lyktestolpe har òg falle ned og har tatt med seg høgspentleidningar.

Geologar har vore i området og gjort undersøkingar og skal undersøke områda vidare måndag kveld.

Vatnet må kokast

Hovudvassleidninga vart øydelagt som følgje av raset. Det førte til at kommunen var utan vatn ei tid måndag. Vatnet vart etter kvart kopla om, og utanom bustadene ved rasområdet, har alle fått vatna tilbake.

Innbyggarane må likevel koke vatnet etter frykt for at det har vorte forureina. Det er uklart kor lenge dette må gjerast. Kommunen ventar på svar på vassprøvar.

- Det er tatt vassprøvar måndag og blir tatt nye måndag kveld, seier Thorkildsen.

Det oppstod òg brot på ein høgspentleidning som følgje av raset. Ved 16-tida var framleis rundt 20 husstandar utan straum.

Kvikkleire i området

Politiet fekk melding om jordraset klokka 8.45 måndag morgon frå ein forbipasserande.

Ifølgje kommunen er det antakeleg eit leirras som har utløyst raset.

Nittedal kommune gjennomførte ei omfattande undersøking av grunnforholda i rasområdet i 2009. Ho viser at det er ustabil grunn her, ifølgje NRK.

I Nittedal og på Romerike generelt er det førekomst av kvikkleire. Kvikkleire er veldig ustabil og kan føre til store skred.

- Vi veit raset har skjedd i nærleiken av ei kartlagt kvikkleiresone, seier fungerande regiondirektør i NVE, Paul Christen Røhr.

(©NPK)

Jordraset gjekk i området Birkelundveien/Heggeveien i Nittedal. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Politi på plass i Nittedal etter jordraset i området Birkelundveien/Heggeveien. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Video: Store delar av Nittedal kommune var utan vatn og straum etter eit jordras i nærleiken av Heggeveien. 25 hus i nærleiken av rasstaden er evakuerte. Redigerer: Vidar Ruud / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...