Nordvestnytt AS

Nordvestnytt.no

Næringspolitiker på Stortinget er 99,9 prosent sikker på god løsning for Smølas grønnsaksbønder:

Venstre knasker i seg forbudet mot myrdyrking på Smøla

Her gir også gurrotbøndene Ole Wegard Gjøstøl Iversen (t.v.) og Odd-Harald Soleim (t.h.) tommelen opp for Venstres myravklaring. – Vi setter pris på at dere tok dere tid, og vi er helt avhengig av nettverket deres, sier Iversen med sikte på Pål Farstad og Iver Nordseth, som har engasjert seg mot myrdyrkingsforbudet som ville tvunget Smøla-bøndene ut av næringa. Foto: Robin Røkke

Det foreslåtte forbudet mot myrdyrking, som blir innført av hensyn til klimaet, skal likevel ikke gjelde myrdyrkende bønder på Smøla, som har sagt at de måtte avvikle hvis de foreslåtte reglene ble innført.

Nordvestnytt.no
Nordvestnytt AS

Publisert:

Sist oppdatert: 21.02.2019 kl 19:53

Venstre har frontet det kommende myrdyrkingsforbudet som en viktig klimasak, og lovforslaget fra klima- og miljøvernminster og Oslo-politiker Ola Elvestuen, gav ikke mulighet for framtidig nydyrking på Smøla.

Men det var før bøndene på Smøla, gammelordfører på Smøla Iver Nordseth (V) og førstekandidat i fylkestingsvalget i Møre og Romsdal og tidligere næringskomitemedlem på Stortinget Pål Farstad (V) sa at dette var uakseptabelt.

Stortingspolitiker André N. Skjelstad (V) har i mange runder fått høre argumentene fra det som er ei viktig næring på Smøla og sine partifeller.

To tilreisende Venstre-politikere gomlet tilfredse på hver sin Smøla-gurrot, mens gammelordføreren gnafset litt forsiktig. Fra Venstre: Pål Farstad, Andre N. Skjelstad og Iver Nordseth. Foto: Robin Røkke

Blant annet har Smøla-bøndene vært og uttalt seg i høring på Stortinget.

I et møte på Gurisenteret på Edøya torsdag ettermiddag sa Skjelstad at Venstre vil la bøndene fortsette som før, i tillegg til at næringa skal få utvikle seg videre på Smøla. Det er flertall for løsningen til Smøla på Stortinget, sa han.

På møtet stilte Ole Wegard Gjøstaøl Iversen, som er gurrotbonde, kjøttprodusent og leder i Bondelaget på Smøla, Odd-Harald Soleim, styreleder i Smøla produksjonslag, og som dyrker gurrot og leverer melk, og Elsa Eilertsen Holmen, som dyrker gurrot og kålrot.

– Her må det være unntak

– Jeg har forståelse. Vi er flere som driver med jord når vi ikke roter med papir, saSkjelstad, som selv driver gård i Nord-Trøndelag.

Han vil ikke si hva ordlyden blir, men han sa nok til å berolige de frammøtte.

– Nå er saken under behandling. Jeg er 99,9 prosent sikker på at vi får en god løsning for Smøla. Her må det være unntak, sa Skjelstad. Han mener at det er uholdbart at bøndene skal leve i uvisshet om hva som blir reglene, og han vil gi en avklaring.

– Jeg skjønner at dette har vært traurig. Nøkkelen har ligget hos oss, sa Skjelstad. Han ville også ha med bakteppet, at landbruket skal stå for 20 prosent av kuttene i klimagassutslipp i Norge, og det er en billig måte å kutte å forby myrdyrking.

– Smøla er i en særstilling. Vi hadde god oppslutning med Iver, og vi må ta hensyn til næring, også i havgapet, sa Skjelstad.

Produsentleder Soleim sa at han ble lettet over den krystallklare meldinga som kom fra Møre og Romsdal Venstre som kom som en reaksjon på lovforslaget. Han sa at Smøla er ikke verdenskjent for gurrot, og at forslaget ville ha stoppet dyrkinga på øya.

– Gurrota er et ikon, sa Pål Farstad, som til daglig er reiselivsdirektør i Visit NordVest, – sånne ting bidrar.

Skjelstad sa at det er flertall på Stortinget for at det skal være som det er på Smøla, og med utviklingsmulighet.

– De rødgrønnes forslag

– Nå er denne saken blitt avklart etter at det har kommet reaksjoner. Kan saken forsterke et eventuelt bilde av Venstre som et virkelighetsfjernt byparti?

– Det er et godt spørsmål, sa Skjelstad, og at landbruket skal stå for en femdel av reduksjonen av klimagassutslipp. Han la til at han selv mener at Venstre ikke er et virkelighetsfjernt byparti.

Farstad sa at når en snakker om partiet, så var det ikke dagens regjering, men den rødgrønne, som sto for forslaget.

– Nå kjører vi løpet andre har lagt, sa Farstad.

Noen få tar støyten

Soleim sa at folk flest tror klimagasskuttet i landbruket er jamnt fordelt, men at noen få tar hele støyten.

Den siste tiden har det vært en offentlig debatt om Venstre er delt mellom by- og distrikts-Venstre. Nordvestnytt spurte om motstanden måtte til for at de frammøtte representante fra et tenkt distrikts-Venstre skulle få by-Venstre til å akseptere unntak for Smøla.

– Vi er ett Venstre. Vi vil ha forskjellige innganger i politikken. For oss fra distriktene er det en totalitet, sier Skjelstad. – Vi vil ha lys i husan, og et utkomme. Den nerven er i hele Vesntre, grúnderprofilen. Vi må ta hensyn til klimaprofilen, og det er vanskelig. Avveiningen med klima er viktig, sa Skjelstad.

– Venstre fant ikke opp denne saken, sa Farstad.

– Kunnskapsmangel

Soleim var ikke sint på Venstre over saken.

– Jeg oppfatter ikke Venstre som en stygg ulv. Det er kunnskapsmangel, ikke at noen ville ta oss

.

– Det er kjøle presist sagt, sa Iver Nordseth, og fortalte om den lange kampen mot det rødgrønne departementet da verneplanen for Smøla skulle fastlegges, og med de dramatiske konsekvensene planen kunne gi for landbruket.

– Vi fikk til lokale løsninger, sa Nordseth.

Soleim sa at han er spent på den andre delen av avtalen med myrsaken - han lurer på når ulven kommer? I et tidligere møte sa Soleim nemlig at hvis de får fortsette å dyrke myr, så kan Smøla alltids ta imot et par ulver.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...