Nordvestnytt AS

Nordvestnytt.no

Fullt Vihals grendahus på møte om vindkraft:

Vindkraft-prosjektøren fekk hånlatter da han sa at vindkrafta bidreg til industri og arbeidsplassar

Her er ein del av dei mange som hadde møtt fram. Foto: Robin Røkke

Ein skulle tru det var fotballkamp eller noko i Vihals torsdag kveld. Bilar sto parkert tett i tett nede ved grendahuset, naustet og andre lokale, og plassert vidare oppover bakken, nesten heilt opp til hovudvegen i bygda.

Nordvestnytt.no
Nordvestnytt AS

Publisert:

Lokalet var stappfullt av tilhøyrarar og tilreisande aktørar. Spørsmålet er om vindbaronane, som lokal naturvernforbdundsleiar Hogne Hongset kalla dei, skal få gjere innhogg i inngripsfri natur ved at det vert sett opp vindmøller på Skardsøya.

Tore Ivar Slettemoen er grunnleggjar og partnar i Njordr AS. Han fekk fram latteren fleire gongar under seansen. Mellom anna då han snakka om støynivået, og sa at han ikkje høyrde vindmøllene fordi raslinga av vinden i gras overdøva lyden frå møllene. Foto: Robin Røkke

Rimeleg kraft

– Først vil eg seie litt om kvifor utbygging på Skardsøya er fornuftig, sa dagleg leiar Tore Ivar Slettemoen i Njordr AS, som er utviklarselskap bak vindkraftprosjektet. – Det som er interessant med vindkraft, er at det er rimeleg kraft, og kan bidra til å bygge industri, sa han.

Dette vekte latter i salen. Ein kritikk mot vindkraftutbygginga er at ho berre er lønsam fordi straumprisen har auka. Prisauka skuldast nye kraftkablar til utlandet, ifølgje ein sterk kritikar mot kraftpolitikken, Aure Naturvernforbund-leiar Hogne Hongset.

– Dette er viktig. Det kan bidra til arbeidsplassar og industri, heldt Njordr-sjefen fram.

Det var svært mange bilar oppover gata, noko som fortel at vindkraftutbygginga engasjerer. Foto: Robin Røkke

Ifølgje selskapet ligg Skardsøya godt til rette for vindkraftproduksjon. Det er god vind, som gir stor produksjon, sa Tømmermoen. Han understrekte at konsekvensutgreiinga ikkje er ferdig enno, men det ser om som inngrepa ikkje blir for store, sa han. Produksjonen blir på 0,3 terrawattimer, og arealet dekker 0,6 prosent av kommunen. Inngrepet er lite samanlikna med andre stadar, sa Slettemoen.

– Vi har inngått festeavtale med flesteparten av grunneigarane, sa han.

Tømmermoen har ikkje villa opplyse til Nordvestnytt kor mykje selskapet betaler for å feste areal til parken.

Selskapet skal bygge ut på reint kommersielt grunnlag, og vil selje straum for i overkant av 30 øre per kilowattime. Generelt har prisen vore over femti øre dei siste åra. Dette gjer at selskapet meiner å bidra til betre konkurransekraft for norsk kraftkrevande industri.

Målet er å setje opp vindpark som leverer straum til fast pris til industrien sa han.

– Lokal aktivitet

Eg og Njordr er veldig opptatt av at vi gjer alt vi kan for å få lokal aktivitet, sa han.

– Vi er opptatt av å prioritere lokal industri.

På eit kart over området fekk dei frammøtte sjå dagens kraftliner, og Slettemoen sa at anlegget ikkje vil kreve nye liner.

Publikum fekk også sjå korleis lokale kraftpriser styrer lokalisering av kraftkrevande industri.

Norsk Hydro er på eigarsida i Njordr, og ønsker vindkraft til kraftkrevande industri.

Ein partykillar

Hogne Hongset i Aure Naturvernforbund fekk ordet etter at aktørane som jobbar med prosjektet var ferdige. Han sa at det er mogleg at han kan bli oppfatta som ein partkillar (festbrems, red. merkn.).

– Det får så vere. Grunnen til at det er sokalla lønsamt er at vasskrafta er prisa opp frå 8 øre, som er det det kostar å produsere, til 50 øre på grunn av kablar. Å seie at vindkraft er billigaste alternativet er mild overdriving.

Hongset har tidlegare gått ut mot kraftpolitikken, der overføringskapasiteten til utlandet har resultert i importerte høge elprisar, noko som gjer det lukrativt å bygge ut unødig kapasitet som vindmøllene etter Hongsets syn vil gi.

– Vi må stoppe Njordr og Norsk Hydro i å rasere Skardsløya! sa Hongset, og hausta applaus frå salen.

Hongset sa at det er bløff at det trengs vindkraft for å elektrifisere Norge.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...